top of page

Tiina-Liisa Vehkalahti haluaa valaa nuoriin toivoa ja fanittaa Harry Potteria

Harry Potter -kirjasarjassa Rohkelikkojen luonteenpiirteitä ovat esimerkiksi rohkeus, uskollisuus ja ystävyyden arvostaminen. Varmasti nämä ovat loistavia piirteitä myös nuorisopalvelujohtajalle.

Tampereen uutena nuorisopalvelujohtajana kesäkuussa aloittava Tiina-Liisa Vehkalahti kertoo kysyttäessä kuuluvansa Tylypahkan tuvista Rohkelikkoon. Hän harrastaa ylipäätään lukemista paljon – ja lisäksi agilityä sekä luonnossa olemista. Vehkalahdella on tärkeä sanoma kaikille nuorille.

Milla Zuev

8.5.2024

– Kaikki järjestyy kyllä. Lopulta asiat menevät ihan ok. Tänään on tämä päivä, ja jos tämä päivä on huono päivä, niin seuraava voi olla parempi, Vehkalahti sanoo.

Vehkalahti haluaa muistuttaa myös aikuisia nuorten kohtelusta.

– Aikuisille haluan sanoa, että nuoret ovat ihania. Heissä on todella paljon potentiaalia, he ovat hyviä tyyppejä, ja he ovat tulevaisuuden aikuisia. Toivon, että ihmiset aina muistaisivat, että kun he kohtaavat lapsia ja nuoria, vuorovaikutustilanteessa näytetään myös esimerkkiä ja mallia siitä, mitä ihmisyys on. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos nuoret haluaa jollain tavalla vaikkapa sulkea pois julkisista tai puolijulkisista tiloista, tai heille ei anneta sananvaltaa, niin he vastaavat samalla tavalla. Mitä kunnioittavammin ja arvostavammin heitä kohtelee, he kohteleat aikuisia samalla tavalla. Luottamuksella on paljon merkitystä, Vehkalahti jatkaa.

Pitkän linjan nuorisotyöntekijä

Vehkalahti on jo vuoden toiminut nuorisopalvelujohtajan sijaisena ennen astumistaan varsinaiseen virkaan.

– Kaikki työn nurkat on koluttu, ei mitään hirveitä yllätyksiä ei pitäisi enää tulla. Pidän siitä, että on ennustettavuutta. Edeltäjäni oli työssä todella hyvä, eli on hyvä pohja lähteä tekemään tätä. On turvallinen olo sen suhteen, että perusasiat ovat kunnossa. Nyt on lähdettävä hienosäätämään sitä, mitä nuorisotyö tällä hetkellä on, ja mihin se on menossa, Vehkalahti sanoo.

Vehkalahti ajattelee olevansa ennen kaikkea nuoriso-ohjaaja. Hän mainitsee vahvuudekseen ihmisten kohtamisen.

– Olen iloinen ja napakka, hyvä ihmisten kanssa. Teen tätä työtä suurella sydämellä. Ihmisten kohtaaminen on eräs tärkeimmistä välineistä tässä työssä. Teen työtä nuorten parissa, mutta myös harrastan nuorisotyötä – olen omien lasteni kautta ollut todella monessa järjestössä tekemässä nuorisotyötä. Koen, että tämä on ollut minulle aina lapsesta ja nuoresta saakka intohimo, Vehkalahti kertoo.

Nuorisotyön plussat ja miinukset

– Tällä hetkellä meillä on nuorisoslangilla töissä todella hyvä pössis. Teemme todella laajalla palvelutarjottimella erilaisia toimintoja, emmekä ole keskittyneet mihinkään yhteen, vaan meillä on paljon erilaisia palveluja tarjolla nuorille. Vahvuutemme on, että emme katso kapeasti, vaan todella leveällä pensselillä. Toisaalta vahvuutenamme on ammattitaitoiset ja hyvät työntekijät, Vehkalahti kuvailee.

Kysyttäessä, miten nuorisotyötä voisi vielä parantaa, Vehkalahti pohtii nuorisotyön perustehtävää. Työ muuttuu ilmiöiden mukana, mutta peruselementtien tulisi olla selkeät.

– Kun maailma muuttuu hirveän kovaa vauhtia, niin ammattialammekin tietenkin muuttuu. Siinä muutoksessa meidän tulee pysyä mukana. Se on suuri haaste eikä helppoa, mutta se meidän pitää voida taklata, Vehkalahti sanoo.

Vehkalahti painottaa, että nuoret eivät ole homogeeninen ryhmä, vaan nuoret ovat kaikki keskenään erilaisia. Silti tiettyjä yhteisiä kipukohtia löytyy.

– Yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja kiusaamisen kokemusta on. Ei välttämättä kuuluta yhteisöön, löydetä omaa juttua tai harrastusta, tai vapaa-ajan tekemistä. Valitettavasti myös päihteitä on liikkeellä, ja nuorilla on jaksamisen ja mielenterveyden haasteita. Tämä tietenkin haastaa meitä työntekijöitä siinä, miten suhtaudumme asioihin, Vehkalahti pohtii.

Vehkalahden mukaan haasteisiin vastataan parhaiten ammattitaitoisella henkilökunnalla ja sellaisella työnjohdolla, joka tarjoaa hyvät puitteet palveluiden tuottamiselle. Nuoret pitää ottaa myös mukaan päätöksentekoon.

– Emme tietenkään toteuta Madonnan konserttia tai keskustorille uima-allasta, mutta silti on tärkeää, että nuoret ovat mukana suunnittelemassa sitä, mitä teemme.

bottom of page