top of page

Tupakointikielto taloyhtiön parvekkeille vaatii sinnikkyyttä

Isännöitsijät Saila Männistö ja Anni Toikka kertovat, että parveketupakointikiellon vaatima paperityö on normaalia isännöitsijätyötä.

Tampereella on tänä vuonna määrätty yli kaksikymmentä tupakointikieltoa kerrostaloihin, Hervantaan niitä on tehty kaksi.

Sirpa Koivu

11.9.2024

Hervantalainen isännöitsijä Saila Männistö hakee parhaillaan yhteen taloyhtiöön parveketupakointikieltoa. Kokemusta on parin vuoden takaa yhdestä aiemmasta kieltopäätöksestä. Tampereella päätöksen tekee kaupungin ympäristöterveystarkastaja, taloyhtiön toimittaman laajan aineiston pohjalta.

Viihtyvyys ja terveys

Nykyään kiinnitetään paljon enemmän huomiota asumisessa viihtyvyys- ja terveyshaittoihin, joita naapurin tupakointi saattaa aiheuttaa.

– Monesti tupakointikiellon hakemusprosessi alkaa, kun taloyhtiön hallitukselle tulee aloite savuttomista parvekkeista. On terveysongelmia, kuten astmaa tai keuhkoahtaumaa, ja savu myös haittaa tupakoimattomien viihtyisyyttä, Männistö kertoo.
– Mikäli hallitus sitten päättää viedä asian yhtiökokouksen päätettäväksi, on edessä monta vaihetta. Valviran ohjeistus edellyttää, että ennen yhtiökokousta talon asukkailta kysytään mielipiteitä tupakointikiellosta ja tulokset esitellään kokoukselle. Kyselyä varten Valvira on laatinut lomakkeen, joka sitten jaetaan kaikkiin huoneistoihin ja osakkaille.

Yhtiökokous päättää

Männistön taloissa yhtiökokoukset päättivät hakea tupakointikieltoa. Toisessa taloyhtiössä tehtiin enemmistöpäätös, ja toisessa kokous päätti asian yksimielisesti niin, että paikalla olleet tupakoijat eivät vastustaneet päätöstä, vaan äänestivät sen puolesta. Päätöksestä alkaa sitten kolmen kuukauden moitejakso, jota ei kuitenkaan näissä tapauksissa kukaan käyttänyt.

– Päätöksen jälkeen tehtiin uusi kyselykierros niille, jotka eivät edelliseen kyselyyn vastanneet, ja uusimman hakemuksen kohdalla järjestettiin vielä kolmas kierros. Vuokralaiset, kun usein luulevat, ettei asia heille kuulu, Männistö tarkentaa.

Kaupunki päättää

Kun sitten hakemus aikanaan laitetaan eteenpäin kaupungille, siihen on taloyhtiötietojen ja kyselyitä koskevien aineistojen lisäksi pitänyt teettää tekninen tarkastusraportti, jossa kuvataan savun kulkeutumisen tiet.

– Alipaineistettu ilmanvaihto johtaa monesti siihen, että toiselta parvekkeelta leijuva savu tunkeutuu naapurin huoneistoon tuloilmaventtiilien kautta. On myös ikävää, kun toinen asukas joutuu pitämään parvekelasinsa ja parvekkeensa oven kiinni, jottei savu tunkeudu sisätiloihin. Sehän ei ole yhdenvertaista, ettei pääse oleskelemaan kesäaikaan parvekkeellaan, Männistö muistuttaa.
Ensimmäisestä hallituksen kokouksesta kaupungin viranomaisen päätöksen saamiseen kestää vähintään puoli vuotta.

– Kyllähän tässä on paperitöitä, mutta se on normaalia isännöitsijän työtä. Ennen kaikkea on hienoa, kun asia on saatu onnistuneesti maaliin taloyhtiön toiveiden mukaisesti.

bottom of page