top of page

Ukrainalaisten rakennussiivouksen ryhmä valmistui Tredulta – Seuraava ryhmä aloittaa tammikuun lopussa opiskelunsa

Iryna Dryhant ja Andreii Galchenko olivat jo omien alojensa rautaisia ammattilaisia Ukrainassa, mutta Suomesta löytyi silti uutta opittavaa. Kuva: Pekka Ohtokangas

Maanantai oli kuudelletoista ukrainalaiselle juhlapäivä. Takana on puolen vuoden koulutus, edessä töitä ja lisää koulua.

Pekka Ohtokangas

11.1.2023

Tredun järjestämä talonrakennusalan ammattitutkinnon rakennussiivouksen osatutkinto tulee auttamaan sotaa kotoaan paenneita ukrainalaisia työllistymään Suomessa.
– Koulutukseen sisältyi lähiopetuspäiviä, suomen kielen opettelua ja työturvallisuus- ja ensiapukorttikoulutukset. Suurin osa ajasta meni kuitenkin työmaalla, rakennusalan opettaja Petri Bergman kertoo.
– Tällaista koulutusta ei tässä mittakaavassa tarjota muualla.
Koulutuksessa käytiin läpi myös Suomen työlainsäädäntöjä ja käytäntöjä.
– Meillä on työkulttuureissa eroja ja on tiettyjä asioita, jotka täytyy käydä läpi, koulutuspäällikkö Matti-Pekka Tuomilehto sanoo.

Milloin jatketaan?

Koulutuksessa on tarkoitus, että opiskelijat kävisivät koko tutkinnon hiljalleen läpi. Opiskelijat ainakin ovat motivoituneita, valmistujaisissa monet kyselevät ”milloin voi jatkaa opiskelu?”
– Opiskelijat ovat hyvin motivoituneita ja ammattimaisia, koordinaattorina ja tulkkina ryhmälle toiminut Maryna Korhonen kertoo.
– Suomalaiset työnantajat ovat ottaneet opiskelijat hyvin vastaan. He ovat tiedostaneet, että kaikilla on oikeus hyvään elämään, Tuomilehto sanoo.
Tredulla toivotaan, että suomalaiset työnantajat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Nyt kurssille osallistuneet ukrainalaiset ovat ympäri Suomea. Seuraavalla kurssilla osallistujia on vielä laajemmalta alueelta.
– Tämä olisi hyvä valttikortti suomalaisille firmoille. Kun jälleenrakentaminen Ukrainassa alkaa, on hyvä, että on kontakteja ja ukrainalaisia työntekijöitä, Tuomilehto sanoo.
Ukrainan jälleenrakentamisen hintalappu on tällä hetkellä noin 600 miljardia.
– Siellä pitää aloittaa aivan nollasta. Infrastruktuuri on säpäleinä. On arvioitu, että hinta saattaa kivuta tuhanteen miljardiin, Bergman sanoo.

Haaveita ja kipeitä kohtia

Mariupolissa metallialalla ennen mestarina työskennellyt Andrii Galchenko on pitänyt koulutuksesta. Hän haaveilee jäävänsä Suomeen perheineen ja aikookin opiskella rakennusalan työnjohtajaksi. Työkulttuuri on Suomessa erilainen kuin kotona Ukrainassa.
– Ukrainassa puretaan, rakennetaan ja siivotaan yhtä aikaa. Täällä työvaiheet ovat selkeät, asiat tehdään järjestyksessä ja työmailla on puhtaampaa, hän kertoo.
Galchenkon tytöt ovat Jämsässä koulussa.
– He osaavat suomea jo paremmin, kuin isänsä. Viikonpäivät he osaavat paremmin suomeksi, kuin ukrainaksi, Galchenko nauraa.
Kaikki opiskelijat tuntuvat haluavan opetella enemmän suomea.
– Suomi on hyvin hankala kieli, tarvitsisimme enemmän sanastoa, Iryna Dryhant sanoo.
Tulevaisuus on vielä kipeä aihe Dryhantille.
– Ei ole korrektia kysyä ukrainalaiselta, mitä hän ajattelee tulevaisuudesta. Kaikki on epävarmaa.
Suomi on hänen mielestään kylmä, mutta kaunis maa.
– Kun sota on ohi, lähden takaisin kotiin, hän sanoo.

Uusi ryhmä aloittaa pian

Nyt alunperin 18 opiskelijan ryhmästä 16 valmistuu. Kaksi lopetti kesken, mutta se on Bergmanin mukaan tavallista.
– Aina pari lopettaa, syystä tai toisesta.
Tässä kuussa aloittaa seuraava ryhmä ukrainalaisia, ja valmistujaisissa nyt valmistunut ryhmä hiillostaa koulutuksen järjestäjiä jatkolla.
– Koko tutkinnon voi suorittaa puolessatoista vuodessa, Bergman kertoo innokkaille.

bottom of page