Uskomaton matka harmonisen voiman tiellä
Juha-Matti Ahola on muusikko ja budoka, jolle aikido on ollut uskomaton matka.
Satu Lepistö
5.5.2021
Erilaisia musiikkialan töitä. Judoa ja aikidoa. Syöpä. Japaninmatkoja. Elämäntapa, harmoniaa ja voimaa.
37-vuotiaan muusikon ja budokan Juha-Matti Aholan kertomuksissa elämästään on niin paljon isoja asioita, että toimittajaa hirvittää. Miten kaiken tuon voi tiivistää edes hiukan Aholan elämäntarinaa ja -filosofiaa valottavaksi lehtijutuksi? Lupaan kuitenkin yrittää.
Ahola aloitti judon harrastamisen 7-vuotiaana Kouvolassa. Judoharjoitusten jälkeen salilla treenasivat aikidokat. Isä vei nuorta poikaa katsomaan kamppailulajinäytöksiä, mutta vaikka aikido tuli tavallaan tutuksi ensimmäisiin virallisiin aikidoharjoituksiin Ahola päätyi vasta armeijassa.
- Treenit ohjasi Kustaa Ylitalo sensei ja olin tämän jälkeen erittäin vakuuttunut lajista, Ahola muistelee.
Syöpä ohjasi sattumalta oikealle reitille
Vuonna 2011 Ahola sairastui syöpään. Sairaudesta tuli erittäin merkittävä käännekohta hänen elämässään, sillä syöpähoitojen päätyttyä keväällä 2011 Ahola toteutti lapsuudenhaaveensa ja matkusti Japaniin seuraavan vuoden tammikuussa. Sattuman kautta hän ajautui Japanissa Shodokan-aikidon Hombu Dojolle eli pääkoululle. Hän pääsi suoraan Shodokan aikidon kehittäjän Kenji Tomiki sensein oppilaan Tetsuro Nariyama shihanin oppiin.
- Se oli uskomatonta, Ahola sanoo. – Vakuutuin siitä, että tätä haluan tehdä.
Suomeen palattuaan Ahola alkoi etsiä dojoa eli harjoitussalia Suomessa. Kävi ilmi, ettei Suomessa ollut ainuttakaan Shodokan aikidon opettajaa. Ahola ei kuitenkaan luovuttanut, niin kuin moni olisi saattanut tehdä. Hän kirjoitti Japaniin sähköpostia, jossa kertoi ideastaan lähteä opiskelemaan aikidoa Shodokan Hombulle- ja opettaa sitä Suomessa. Opettaja Japanissa innostui asiasta ja Ahola matkusti Japaniin pari kertaa vuodessa.
- Siellä ollessani käytin lähes kaiken aikani treenaamiseen, Ahola sanoo.- Harjoituksia oli noin neljästi päivässä ja näiden lisäksi tein päivittäin omatoimista harjoittelua.
Ahola saavutti lajissa mustan vyön ja omien sanojensa mukaan ”ikään kuin luvan” opettaa lajia Suomessa. Hän on tällä hetkellä ainoa, joka opettaa Suomessa Shodokan Aikidoa, mutta toivoo, että saisi uusia ohjaajia pian. Ahola on opettanut myös judoa vuodesta 2004. Hän opettaa pääosin Akaassa, mutta on järjestänyt Tampereen Nekalassa toimivan aikidoseuran kanssa yhteisleirin kertaalleen.
- Toivon, että yhteistyö jatkuu. Haluan tuoda Shodokan Aikidoa myös Tampereen alueelle, Ahola sanoo.
Harmonista tanssia, elämän energiaa
Aikidoa harjoitellessa molemmilla osapuolilla on selkeä rooli. Ahola kuvaa lajia pyrkimykseksi harmoniaan ihmisten välillä ja toki myös vaikkapa omien ajatusten kanssa.
- Toinen osapuolista antaa energiaa ja toinen käyttää sitä hyväkseen tai vaikkapa uudelleenohjaa sitä, Ahola kuvailee.
Aikido tarkoittaa suomennettuna harmonisen voiman tietä. Lajissa on muun muassa erilaisia ennalta sovittuja hyökkäysmuotoja, joiden avulla harjoitellaan.
- Aikidoa voisi verrata tanssiin, jossa toinen vie ja toinen seuraa, Ahola pohtii. – Tai sitten vain tanssitaan aistit avoinna parin kehoa ja parista välittyvää energiaa kuunnellen ja mukaillen. Itselleni se tarkoittaa yksinkertaisesti elämän energiaa, hän lisää.
Aikidossa korostuu teknisesti kehon rentous, keskustan käyttö, ajoitus sekä tietysti tekniikka. Hengitys ja sen rytmittäminen on myös oleellista. Aikido voi olla myös meditatiivinen harjoitus.
- Aikido on minulle elämäntapa jonka filosofiaa olen saanut jo jonkin verran myös päivittäiseen elämääni, Ahola sanoo. – Se on myös itselleni henkisesti todella suuri terapian kaltainen asia ja myös judoni on mennyt harppauksen eteenpäin aikidon aloittamista johtuen.Minusta budolajien hienoimpia asioita on kuitenkin se, ettei niissä tule koskaan valmiiksi.
Ahola on huomannut, että mitä pidemmälle hän harjoittaa taistelua jäljittelevää budoa, sitä vähemmän hän haluaa ratkaista konflikteja väkivaltaisesti. Se on paradoksi, mutta positiivinen sellainen.
- Aikido on hyvä elämäntapa, Ahola sanoo. – Se on kenties yksi syvällisimmistä ja vaikeimmista budolajeista. Itselleni se on ollut äärimmäisen koukuttava asia.
Yksi suurimmista viisauksista Aholan mielessä ovat olleet Paul Bonett sensein sanat. Ne ovat ohjenuora, jota Ahola pitää opettaessaan mielessään. ”Ole oma itsesi, äläkä yritä esittää jotain mitä et ole.”