top of page

Uuden aluekirjastonjohtajan lukuvinkit kesälle

Kaukajärven ja Hervannan kirjastojen aluekirjastonjohtaja Suvi Vilenius suhtautuu positiivisesti äänikirjojen suureen kysyntään. Kuva: Suvi Roselli

Tampereen kaakkoisen alueen eli Kaukajärven ja Hervannan kirjastojen aluekirjastonjohtajana aloitti viime viikolla Suvi Vilenius. Vilenius on ennen nykyistä tehtäväänsä työskennellyt Kangasalan, Kokemäen, Tesoman, Metson ja Koilliskeskuksen kirjastoissa.
- Olen nähnyt, miten pienissä maalaiskirjastoissa toimitaan ja toisaalta miten suurissa kirjastoissa työskennellään, Vilenius sanoo.
Hänen sydäntään on lähellä erityisesti kirjaston säilyttäminen kaikille avoimena ja ilmaisena kohtauspaikkana, jossa voi tehdä asioita monipuolisesti.
- Tämä on paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Täällä voi paitsi lainata kirjoja, myös käyttää tietokonetta. Lisäksi täällä järjestetään tietotori-toimintaa ja vertaisopastuksia, joiden tavoitteena on pitää kaikki ihmiset mukana yhteiskunnassa.
Hervannan ja Kaukajärven kirjastot tekevät myös paljon yhteistyötä eri järjestöjen ja tahojen kanssa, kuten nuorisopalvelujen kanssa.
- Kaukajärven kirjaston tiloissa järjestetään esimerkiksi koululaisten iltapäivätoimintaa. Kirjasto on lapsille ja nuorille turvallinen paikka viettää aikaa, koska siellä he ovat koulusta vapaalla, mutta silti hieman aikuisen valvovan silmän alla.

Suvi Roselli

8.6.2022Aikuisten lukutaitoon olisi panostettava

Vilenius näkee erittäin tärkeänä sen lukutaitotyön, jota kirjasto tekee yhteistyössä koulujen kanssa, mutta hänen mielestään myös aikuisten lukutaitoon olisi panostettava enemmän.
- En tarkoita sitä, etteivätkö aikuiset osaisi lukea lainkaan, vaan enemmänkin informaation lukutaitoa, että osaa arvioida tietoa kriittisesti, ymmärtää ohjeita ja täyttää lomakkeita. Haaveenani on, että kirjasto pystyisi tulevaisuudessa tekemään sitä työtä yhä enemmän.
Yksi nykyajan ilmiöistä on äänikirjojen suuri suosio. Se näkyy myös kirjastotyössä. Vilenius suhtautuu positiivisesti äänikirjojen suureen kysyntään.
- Mielestäni tekstissä on arvokasta sisältö eikä sen muoto. On hieno juttu, että ihmiset, jotka eivät halua tarttua kirjaan, saavat lukuelämyksen tai sivistystä äänikirjan kautta. Äänikirja voi helpottaa lukukokemusta myös niillä, jotka kärsivät lukivaikeudesta.
Äänikirjoja voi ladata sovelluksen kautta.
- Meillä on täällä perinteisiä äänikirjoja eli cd-levyjä sekä myös sähköinen kokoelma e-äänikirjoja verkossa Ellibs-palvelussa. Kirjoja voi ladata kirjastokortin avulla joko sovelluksen kautta tai niitä voi kuunnella verkkoyhteydellä. Kirjoilla on tietyt laina-ajat eli ne ovat kuunneltavissa tietyn ajan, minkä jälkeen ne poistuvat käytöstä. Näin ollen mitään myöhästymismaksuja ei kerry.
Vileniuksen mukaan kirjaston henkilökunta neuvoo mielellään, miten äänikirjoja pystyy lainaamaan ja kuuntelemaan verkon kautta, jos asiakkaalla ei ole siitä ennestään kokemusta.

Maailman paras satukirja

Vilenius oli lapsena omien sanojensa mukaan kova lukutoukka. Nykyisin hän ei enää ehdi lukemaan yhtä paljon.
- Kyllä minulla silti aina on jokin kirja kesken. Rakastan eniten dekkareita. Olen lukenut esimerkiksi kaikki Seppo Jokisen kirjat.
Lapsille Vilenius suosittelee luettavaksi erityisesti Astrid Lindgrenin Ronja ryövärintytärtä.
- Se on maailman paras satukirja. Minua on lapsesta saakka puhutellut sen kieli ja satumaailman kuvaus. Kirja kertoo siitä, kuinka rakkaus ja ystävyys voittaa vaikeudet, Vilenius kuvailee.
Aikuisille hän suosittelee luettavaksi Emmi Itärannan teosta Teemestarin kirja.
- Teos kertoo tulevaisuuden Suomeen sijoittuvasta dystopiasta eli maailmasta, jossa juomavesi on lopussa ja ilmastonmuutos on muokannut ympäristöä tosi rajusti. Aihe on teemana ajankohtainen ja herättävä. Vaikka ilmastonmuutos herättää ihmisissä pelkoa ja ahdistusta, niin Itäranta kirjoittaa siitä niin kauniisti ja koskettavasti, että olen lukenut kirjan monta kertaa ja luen sitä yhä uudelleen.

bottom of page