top of page

Välineitä parisuhteen hoitoon

Parisuhde saattaa aika ajoin tarvita sen tarkastelua, miten siinä voidaan. Nyt seurakunnan parisuhdeneuvontaan voi osallistua uudistetun parisuhdekurssin avulla verkossa.

Satu Lepistö

16.6.2021

Korona ja sen myötä muodostunut sosiaalisen eristäytymisen aika on jo haastanut parisuhteita. Samoin voi käydä, kun edessä häämöttää jälleen uusi muutos; koronan jälkeinen aika. Seurakunnat tarjoavat maksutonta ja tunnuksetonta parisuhdeneuvontaa, johon voi osallistua nyt verkkokurssinkin avulla. Perheneuvonta halusi tänä keväänä uudistaa Tunnekeskeisen parisuhdekurssin sisältöä. Uudistettu Pari Tunnetta -kurssi sisältää nyt yhdeksän elämänmakuista esimerkkitarinaa videoiden muodossa. Kurssin tarkoituksena on kehittää parin tunneyhteyttä ja antaa välineitä ristiriitojen käsittelemiseen sekä kehittää kumppaneiden välistä tunneyhteyttä. Kurssin teemoina ovat muun muassa rakkaus ja kiintymys, kielteisen kehän tunnistaminen ja pysäyttäminen, arkojen asioiden ja niihin liittyvien tunteiden tunnistaminen, menneisyyden merkityksen näkeminen, pelkojen ja tarpeiden jakaminen, loukkausten anteeksi antaminen, seksuaalisuus sekä rakkauden ylläpitäminen suhteessa.
Tampereen seurakuntien perheneuvojat Heidi Alatalja ja Taina Paajanen ajattelevat, että kurssista saa parhaiten irti, kun on halua tutkailla omaa käytöstään ja haastaa omia ajattelutapojaan eikä vain kumppanin tapaa toimia tai ajatella suhteessa.
- Avaimia parempaan parisuhteeseen ovat halu ajatusten ja tunteiden jakamiseen sekä kuuntelemiseen, Alatalja ja Paajanen summaavat.

Riitely toistaa usein samaa kaavaa

Kurssille voi rekisteröityä kuka tahansa ja osallistua mieluiten kumppanin kanssa yhdessä. Yksinkin kurssista voi saada jotakin irti, mutta yhdessä osallistuvat hyötyvät eniten. Silloin keskustelua voidaan käydä reaaliaikaisesti kaikesta siitä, mitä kurssin materiaali itsessä herättää.
- Jos parisuhteessa on vakava kriisi, väkivaltaa tai eron uhkaa, suosittelemme henkilökohtaista avun hakemista esimerkiksi Tampereen seurakuntien perheneuvonnasta, Alatalja ja Paajanen sanovat.
Puolisoiden välinen riitely seuraa usein samankaltaista kehää tai kaavaa. Kurssilla opetellaan tunnistamaan ja katkaisemaan kielteinen kehä tunnistamalla sen taustalla olevia erilaisia tunteita ja sanottamalla ne kumppanille.
- Puolisoiden väline riitely ei aina tarkoita huutamista, vaan se voi olla vaikkapa tunnelman kiristymisestä seuraavaa vaikenemista, josta voi oppia pääsemään rakentavammin eteenpäin, Paajanen ja Alatalja toteavat. – Kurssimateriaalissa on mukana käytännöllisiä vinkkejä ja työkaluja sekä esimerkkiparin pohdintoja parisuhteesta videoklipeillä. Näistä kaikista voi saada apua muun muassa puhumiseen, kuuntelemiseen, itsensä rauhoittamiseen, anteeksi pyytämiseen ja sovinnon tekemiseen.

Pari Tunnetta -kurssi

Kurssi löytyy osoitteesta www.tampereenseurakunnat.fi/paritunnetta
Kurssille osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Kurssi koostuu yhdeksästä jaksosta, joissa jokaisessa on teoriaa lisämateriaaleineen, aiheeseen liittyvä Hillan ja Jannen suhteesta kertova parisuhdevideo ja harjoituksia sekä vinkki oheislukemistoon. Kurssilla kannattaa edetä jakso kerrallaan, koska jokainen jakso pohjautuu aina edellä opittuun aiheeseen. Osallistujilla on myös mahdollisuus olla sähköpostilla yhteydessä kurssin ohjaajiin, jos tulee kysyttävää tai pulmakohtia.
Heidi Alatalja on Tampereen seurakuntien perheneuvonnassa työskentelevä perheneuvoja, pari- perhe- ja seksuaalipsykoterapeutti sekä työnohjaaja, joka on tehnyt tätä työtä yli 16 vuotta.
Taina Paajanen on seurakuntien perheneuvonnassa työskentelevä ja nyt kesäkuussa perhe- ja paripsykoterapeutiksi valmistuva perheneuvoja. Tainankin työnkuvaan kuuluu työnohjaus perheneuvonnan ohella.

bottom of page