top of page

Valkoista valoa Hervantaan

Muusa-veistos Runoilijanaukiolla valaistaan tänä syksynä. Kuva: Sirpa Koivu

Hervannassa alkaa laaja valaisinten vaihto. Tavoitteena on parantaa valaistuksen yleisilmettä ja turvallisuutta.
– Laajamittaiseen urakkaan kuuluvat katujen, raittien ja puistojen valaisimet, kertoo rakennuttajainsinööri Jussi Kulomäki Tampereen kaupungilta.
– Työt alkavat lähiviikkoina. Tavoite on saada vaihdot tehtyä tämän vuoden loppuun mennessä. Nykyisten valaisinten oranssi valo johtuu suurpainenatriumlampuista. Niiden tilalle vaihdetaan valaisimet, joissa valonlähteenä on led. Niiden valo on valkoista.
Valaistuksen uusimisen taustalla on energian säästön lisäksi vaikutukset ylläpidon huoltokustannuksiin. Käyttäjän näkökulmasta ympäristön viihtyisyys, liikkuminen ja turvallisuus paranevat.

Sirpa Koivu

7.9.2022

Tuhat valaisinta vaihtoon

Vastaavia valaisinten massavaihtoja on tehty eri puolilla kaupunkia vuosien ajan. Tässä urakassa Hervannassa vaihdettaan noin tuhat valaisinta. Kaikkiaan Tampereella on noin 45 000 valopistettä, joissa yli puolessa on jo käytössä ledit.
Kaupungilla kuluu miljoonia euroja vuosittain valaistuksen uusimiseen ja kunnossapitoon.
Ledin hyviä puolia ovat valoteho, käyttöikä ja erilaiset säätömahdollisuudet. Ledejä voi himmentää ja säätää.
– Valon käyttäminen tarpeen mukaan säästää sekä energiaa että rahaa, tiivistää Kulomäki.
Tampereella on käytössä valaistusvoimakkuuden säätäminen, jonka ansiosta energiaa säästyy vielä enemmän. Valaisimet säätyvät vuorokauden eri aikoina ja arvioidun käyttäjämäärän mukaan.

Muusa valaistaan

Yksi kaupunkiympäristön valaistukseen liittyvä kunnossapidon kärkihanke on Hervannan vapaa-aikakeskuksen ja Valtaraitin alueen valaistuksen uusiminen. Sen toteuttaa Tampereen Vera.
Muusa-veistoksen valaistuksen suunnittelija on arkkitehtuurivalaistukseen erikoistunut Arto Heiskanen WhiteNight Lighting Oy:stä. Valonheittimet kohdistavat Muusaan eri kylkiin kylmää ja lämmintä valoa.
– Muusan ja maaveistoksen valaistustöiden ajankohtaa ei pystytä vielä tarkalleen kertomaan. Meillä on muutenkin ollut suurena ongelmana tarpeellisten valaisinten ja materiaalien saanti. Jonkinlainen lupaus maahantuojalta on, että viimeinen tarvittava valaisin tulisi marraskuussa. Toivottavasti näin käy, ulkovalaistuksen kunnossapidon tiimipäällikkö Tomi Keskinen Tampereen Veralta sanoo.
Muusa -veistos on osa Laila Pulliaisen Runoilijan aukio maareliefia. Teos syntyi yhteistyössä arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän kanssa.
Puita ja kalliota korostetaan valoilla
Valtaraitin ja vapaa-aikakeskuksen välissä olevalle viherkaistalla olevien lehmuksien näyttävyyttä ja alueen ainutlaatuisuutta on korostettu maavaloilla. Niitä asennettiin kaksi kutakin puuta kohti Valtaraitin kunnostuksen yhteydessä. Useimmat valojen kehykset ovat ammottaneet pitkään tyhjinä.
– Vain pari-kolme on kunnostettavissa, muut puretaan. Uusia valoja tulee nyt vain yksi kutakin puuta kohden. Myös kallioiden dekoratiiviset maavalot uusitaan, Keskinen toteaa.
– Valitettavasti maassa olevat lamput joutuvat helposti ilkivallan kohteeksi.
Helposti tulee mieleen, että valonlähteen sijoittaminen katonrajaan vähentäisi ilkivaltaa.
– Ylhäältä tuleva valo saattaa aiheuttaa häikäisyä eikä se myöskään korosta yhtä miellyttävästi kohteen erityispiirteitä.
Myös vapaa-aikakeskuksen edessä olevat Roope Siiroisen suunnittelemat punaruskeat valaisinpylväät kunnostetaan. Niitä suoristetaan ja rikkimenneet valaisimet korjataan.
Tavoitteena on, että työt valmistuvat tämän vuoden puolella.
Toimintakeskuksen alueella ja seinissä olevien valaisimien kunnostaminen kuuluu kiinteistön omistajalle, eivätkä ne kuuluu kaupungin urakkaan.

Valoisa Valtaraitti 2005-2007

Valoisa Valtaraitti oli yksi Hervannan EU-ohjelman hankkeista. Siinä uudistettiin Valtaraitti Lindforsinkadulta Teekkarinkadulle vuosina 2006-2007.
Valtaraitin laatoitus vapaa-aikakeskuksen kohdalla uusittiin. Sen varrelle tuotiin graniittipaadesta tehtyjä penkkejä.
Valtavat Terijoen salavat kaadettiin. Niiden tilalle istutettiin lehmuksia, joihin kohdistettiin maavaloja. Raitin varrelle tehtiin uusi nurmialue, jossa mukulakivistä muotoillut polut mutkittelevat.
Lindforsinkadun suojatietä Valtaraitin ylityspaikalla levennettiin molemmista päistä, mikä kavensi ajorataa, ja ajoradan kohdalta suojatietä korotettiin kiveyksellä.
Valaistusta parannettiin asentamalla uudet tehokkaammat valaisimet. Lyhtypylväät ja valotolpat suunnitteli Roope Siiroinen Valoa Oy:stä.
Valtaraitin ja vapaa-aikakeskuksen takaa kulkevan raitin kulmaukseen rakennettiin Ahvenispuiston leikkipaikka, joka uusittiin 2021.

bottom of page