top of page

Valokeilassa Tervaksentekijät

Ihmisten auttaminen. Metsissä samoaminen. Hyvä ryhmähenki. Niistä koostuu partio ja partiolaisten yhteisö. Monien mieleen tulee ehkä ensimmäiseksi partiosta solmut, mutta se on vain pieni murto-osa partion opeista ja ajanvietteistä. Partio on paljon muutakin.
Hervannassa toimii kaksi partiolippukuntaa, Tervaksentekijät ja Hervannan Hukat. Hervannan Sanomat haastatteli Iiris Enwaldia ja paria partiolaisnuorta Tervaksentekijät-lippukunnasta.
Iiris Enwald on 22-vuotias partion lippukunnanjohtaja. Hän on ollut partiossa 7-vuotiaasta saakka, mutta 16-vuotiaana hän aloitti johtajan roolissa johtamaan kaverinsa Moonan kanssa Seikkailijat-partioryhmää.
Hervannassa hän on toiminut partiossa vuodesta 2019 lähtien.
– Olin samassa Sudenpentulaumassa kaverini Moonan kanssa aluksi, Enwald muistelee.
– Toinen ystäväni Antti innostutti minut Tervaksentekijöihin Hervantaan, enkä halunnutkaan enää mennä Kaukajärvelle kuten aiempien suunnitelmien mukaan oli tarkoitus.

17.8.2022

Star Wars -kesäteemaleiri

Enwaldin mukaan Tampereella toimii partion lippukuntia suunnilleen kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen kappaletta. Viikonloppuleiri “Ruskossa” Ylöjärven Kurussa oli mukana viisi eri lippukuntaa. Aina leirien järjestäminen ei ole ollut mahdollista partioyhteisössäkään.
– Koronapandemian aikana kesällä 2020 saimme järkättyä kuitenkin Star Wars -kesäteemaleirin, Enwald kertoo.
– Nuoret loivat leirin toisille nuorille tämän projektin kautta. Muistan, kun otin silloin haltuuni täysin uuden porukan ja osa johtajistosta mietti, että tuleekohan siitä mitään, hän jatkaa.
Enwald ei ole vielä johtanut Sudenpentuja eli 7-9 vuotiaita. Yli 13-vuotiaat partiolaisnuoret pystyvät tekemään mitä vaan Enwaldin käskystä, vaikka hetkessä pystyttämään nigerin eli niin kutsutun perinteisen leiriteltan.
Nigeriin mahtuu noin kahdeksan lasta ja ehkä noin kuusi aikuista.
– Haluan vielä partiourallani päästä kokemaan, miltä tuntuu johtaa kaikista nuorimpia Sudenpentuja, Enwald toteaa.
– Sudenpentujen seuraan liityn tulevana syksynä. Olen tykännyt seurata leiriläisten kasvua ja tekemisen meininkiä.

Univormut ylle juhlien aikana


Rusko-viikonloppuleirillä oli mukana 7-9-vuotiaat Sudenpennut ja 10-12-vuotiaat Seikkailijat.
– Itse en päässyt sinne, enkä harmikseni kansainväliselle Kajo-leirille kymmeneksi päiväksi Evolle. Muistan kuitenkin, kun vuonna 2016 olin siellä, niin mukana ollessani perheeseeni otettiin majoitukseen neljäksi päiväksi poikia HongKongista.
Pääsiäisenä 2022 Pajaniemessä oli ryhmänjohtajakurssi, jolloin partiojohtajat olivat viisi päivää metsässä.
– Partio opettaa nuoren kunnioittamaan luontoa, Enwald myöntää.
– Parasta täällä Hervannassa on juurikin metsäpolut, nuotiot Suolijärvellä ja Makkarajärvellä sekä Viitastenperän laavu, jossa olemme partiolaisnuorten kanssa käyneet.
Enwaldin mukaan toisten ihmisten auttaminen, hyvät ensiaputaidot ja partiolaisten keskuudessa oleva hyvä ryhmähenki ovat avainasioita. Sen sijaan partiolaishuivi symboloi, että mihin lippukuntaan partiolainen kuuluu.
Partiolaisten univormuja käytetään kevät- ja joulujuhlissa. Asusteisiin kuuluu myös eri väriset pillit, hopeiset pillit ovat johtajilla.
– Haluaisin ostaa vanhan mallisen partiopaidan, joten olen suunnitellut meneväni ehkä vielä tänä kesänä Turun partiomuseoon noutamaan sellaisen, Enwald sanoo.
Omien sanojensa mukaan Enwald tykkää laulaa ja huutaa partiohuutoja niin, että kaikki muutkin partiolaiset yhtyvät mukaan. Sudenpennutkin oppivat helposti yhteisön tavoille tämän asian suhteen.
– Partiolaisten keskuudessa taputtaminen on kiellettyä, joten täytyy huutaa, Enwald täydentää.
Enwald muistelee naurahtaen hauskaa muistoa eräältä partiolaisleiriltä.
– Yksi nuori partiolaispoika sanoi minulle kerran, että herään mieluummin aamukahdeksalta lipunnostoon kuin kouluun, Enwald sanoo huvittuneena.

Haastattelu

1. Mistä sait innostuksen aloittaa partion?
– Aloitin 11-vuotiaana, kun monet kaverit olivat partiossa ja ovat edelleen – Aapo Liejumäki, 16v
– Kaverit olivat partiossa ja äitini ehdotti partiota – Lassi Luoto11v,

2. Mikä on lempijuttusi partiossa?
– Parasta on luonnon läheisyys, se että pääsee viettämään aikaa hyvässä porukassa – Aapo Liejumäki
– Yhteisö on paras, paljon mukavia ja erilaisia ihmisiä – Lassi Luoto.

3. Mikä on parasta Hervannassa?
– Paras paikka elää, en tiedä paremmasta, kun en ole muualla asunut. Täällä on tarpeeksi paljon ihmisiä, niin ei tunnu siltä, että olisi maalla tai jossain Juupajoella. Tervaksentekijät on myös upeat – Aapo Liejumäki.
– Kaverit ovat Hervannassa ja täällä on kaksi uimarantaa, Hervantajärvi ja Suolijärvi. Partiossa on myös kivaa – Lassi Luoto.

4. Parhaat kesämuistot?
– Suurleiri KAJO Finnjamboree heinäkuussa – Aapo Liejumäki.
– Olin Rusko-partioleirillä ennen juhannusta, kesäkuussa menin purjehduskurssille – Lassi Luoto.

5. Mitä olet oppinutpartiossa?
– Erätaitoja, niin kutsuttua metsässä rymyämistä ja selviytymistä, yhteistyötaitoja sekä johtamista – Aapo Liejumäki.
– Solmut ja yhteystyötaitoja. Kantamaan vastuuta, olen esimerkiksi oikeasti pystyttänyt telttoja ja pilkkonut puita, täällä saa oikeasti tehdä asioita – Lassi Luoto.

6. Miksi suosittelisit partiota muille?
– Tutustut uusiin ihmisiin, ja täällä on yksinkertaisesti kivaa. Opit käytännön taitoja ja erilaisten ihmisten kanssa yhdessätekemistä – Aapo Liejumäki.
– Pohjimmiltaan partion henki tulee näistä ihmisistä, niin siksi kannattaa tulla tänne – Lassi Luoto.

bottom of page