Vanhentunut tekniikka uusitaan, ihmisläheinen tunnelma säilyy
Arkkitehti Marko Suutarla on Hervannan vapaa-aika- ja seurakuntakeskuksen peruskorjauksen pääsuunnittelija. Kuva: Sirpa Koivu
Arvo-arkkitehtuurin korjauksen suunnittelu on ollut monen vuoden urakka.
Sirpa Koivu
11.12.2024
Hervannan vapaa-aika- ja seurakuntakeskuksen peruskorjauksen pääsuunnittelija, suunnittelutyöryhmän vetäjä arkkitehti Marko Suutarla Forssi Oy:stä tuntee rakennuksen yksityiskohtineen ja teknisine tietoineen.
Reima ja Raili Pietilän arkkitehtuuri oli Suutarlalle tuttua entuudestaan, sillä hän oli myös Metson perusparannuksen arkkitehtina.
– Hervanta sai Pietilöiltä ainutlaatuisen arkkitehtonisen identiteetin. Keskusakseli on suorastaan kokonaistaideteos. Se on myös muuhun rakennettuun ympäristöön nähden kontrastinen, Suutarla kuvailee.
– Näistä rakennuksista voi nauttia, vaikkei ymmärtäisi arkkitehtuurin erityiskieltä. Niiden mittakaava helposti lähestyttävää. Kuka tahansa näkee, että näissä rakennuksissa on jotain erityistä. Pietilät onnistuivat tekemään keskusakselista ihmisläheisen ja kotoisankin.
Tekniikka uusiksi
Suojahupun alla peruskorjaus etenee aikataulussa, suunnitelman mukaan. Rakennuksia koskeva hankesuunnittelu alkoi jo vuonna 2021, tarveselvityskin oli tehty jo useita vuosia aikaisemmin.
Tarveselvityksessä kartoitettiin vanhentuneet ja huonokuntoiset rakenteet sekä talotekniikka putkitöistä sähköjärjestelmään. Kesällä alkaneessa peruskorjauksessa ne kaikki uusitaan, eli rakennuksesta tehdään teknisesti kestävä siten, ettei sen ulkonäkö muutu ja että sen arvokas, kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy.
Riskipaikat, jotka ovat aikojen kuluessa pettäneet rakennetaan uusiksi. Esimerkiksi sokkelirakenteet ovat olleet sellaisia, että kosteutta on noussut maaperästä.
Tekniset vaatimukset ovat muuttuneet myös ilmanvaihdon osalta. Jotta tekniikka ei hallitse arkkitehtuuria, ilmanvaihtokoneisto sijoitetaan toisen palloiluhallin katsomon takana olevaan ylätilaan, ja katolle tulevien osien eteen rakennetaan suojaseinä.
Värimaailma säilyy
Rakennuksen molempien puolien pohjaratkaisut ovat Suutarlan mukaan rationalistisia jopa samantyylisiä, eli salien ympärille ryhmittyy toiminallisia tiloja, erot löytyvät materiaaleista, väreistä ja yksityiskohdista.
– Kirkko on ilmeeltään hienostunut ja uniikki. Vapaa-aikakeskus puolestaan käytännöllinen ja toiminnallinen, hän sanoo.
Kirkon puolella lattiassa on juhlavampaa keraamista laattaa. Vapaa-aikakeskuksen puolella käytännöllisempää ja kulutusta kestävää muovista. Aulan sisäkatto on vapaa-aikakeskuksen puolella tummansinisiä, kirkon puolella valkoinen.
Korkeatasoista käsityötä
Alkuperäisiä materiaaleja säilytetään arkkitehtonisista syistä. Niistä iso osa on jopa varta vasten siihen teetettyä. Suutarlalla onkin valtava määrä tietoa rakennuksen erityispiirteistä.
– Pietilä esimerkiksi suunnitteli juuri tätä rakennusta varten muun muassa paljon puupintoja, messinkisiä osia, kuten ovenkahvoja, kaiteita, ja valaisinritilöitä. Kaikki ovat korkeatasoista käsityötä. Nyt ne huoleltaan ja kunnostetaan arvonsa mukaisiksi.
Vaikka käyttötarkoitus säilyy, tehdään vapaa-aikakeskuksen puolella tilamuutoksia. Joitakin seiniä kaadetaan, uusitaan pesuhuoneita. Kirkon puolella uutta ovat muun muassa hissit, myös toiseen kerrokseen tehtävät toimistotilat ulkopuolisten vuokrattaviksi.
Läsnä on tekijän käsi
Suutarlan mukaan yhtenä vaativimpana työkokonaisuutena oli arkkitehtonisesti näyttävien julkisivujen uusiminen. Kirkon puolelta seinät on jo muurattu.
Julkisivujen eläväpintainen muuraus on tunnusomaista koko keskusakselille. Peruskorjauksessa noudatetaankin alkuperäistä Pietilän suunnitelmaa. Saumoja ei saat tasoittaa tiilen pintaan saakka, vaan pitää jättää karkeiksi, myös saumojen leveyksien kuuluu vaihdella.
– Pietilä näki, että käsin tehty tekee rakennuksesta helpommin lähestyttävän, inhimillisemmän. Eli läsnä on käsi, joka on sen tehnyt.
Rakennuksessa on myös runsaasti kaarevia muotoja. Kaarevat muodot edustavat äidillistä pehmeyttä, niillä on Suutarlan mukaan lämmin parantava vaikutus.
– Työn valmistuttua monet todennäköisesti hämmästyvät julkisivun ilmeestä. Se muuttuuu muun muassa siksi, että ikkunapellityksien alkuperäinen väri palautetaan. Ne eivät olleet valmistumisen aikaan vaaleita, vaan voimakkaan vihreitä, sinisiä ja punaisia.