top of page

Vapaa-aikakeskus menee remonttiin elokuussa

Hervannan vapaa-aikakeskus on osa Pietilöiden suunnittelemaa Hervannan keskusakselia. Kuva: Pekka Ohtokangas

Hervannan vapaa-aikakeskus ja seurakuntakeskus menevät molemmat remonttiin elokuussa 2023. Samalla remontit tulevat vaikuttamaan paikallisten yhdistysten toimintaan merkittävästi yli vuoden verran.

Pekka Ohtokangas

8.2.2023

Vuonna 1979 valmistuneen vapaa-aikakeskuksen tekniikka on tullut tiensä päähän. Elokuussa talossa alkaa peruskorjaus, joka kestää vuoden 2024 loppuun saakka.
– Talo on toiminut ja palvellut hyvin, nyt ikä tuli vastaan, Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Jari Tolvanen kertoo.
Talo tyhjennetään kaikista toimijoista ja irtaimistosta. Remontin jälkeen taloon palaavat ainoastaan liikuntapalvelut ja nuorisopalvelut siirtyvät vapaa-aikakeskukseen toimintakeskuksesta.
– Muille toimijoille ei ole jatkossa tarjota tiloja.
Remontin lähestyessä väistötilojen puute on suuri ongelma.
– Kun koulut menevät remonttiin, puhutaan väistökouluista, mutta liikuntapalveluiden kohdalla ei puhuta koskaan väistötiloista, Tolvanen harmittelee.
Vapaa-aikakeskus on osa Pietilöiden suunnittelemaa Hervannan keskusakselia. Talo pyritään korjaamaan niin, että kaikki arkkitehtien suunnittelemat piirteet säilyvät.
– Jos jotain väliseiniä pystytään järkevästi siirtämään, niin ehkä sen verran alkuperäiseen suunnitelmaan puututaan.
Tolvanen toivoo talon käyttäjiltä kärsivällisyyttä.
– Remontin jälkeen meillä on uusi, hieno talo.

Vuokrakulut karkaavat käsistä

Yksi remontin tieltä väistämään joutuva toimija on Taito Pirkanmaan Taitokeskus.
– Asia on ollut vireillä kauan. Varmasti monesta eri syystä remontin alkamisen ajankohta on ollut epäselvä ja muuttunut moneen kertaan, Taito Pirkanmaa Ry:n toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa kertoo.
– Epävarmuudessa toimiminen on ollut meille kuormittavaa, koska muuton ajoittuminen keskelle lukuvuotta olisi ollut meille vaikea asia. Nyt ajankohta on kuitenkin ollut selvillä jo hyvän aikaa ja muutto ajoittuu toimintamme kannalta sopivaan hetkeen, toimintakauden loppuun ennen kesälomia.
Taitokeskus on myös yksi niistä toimijoista, joka ei palaa taloon remontin jälkeen. Tilanne on Taitokeskukselle hankala, sillä toiminta vaatii kohtalaisen paljon tilaa.
– On osoittautunut todelliseksi ongelmaksi löytää kelvollisia tiloja hintaan, jonka tällainen voittoa tavoittelematon yhdistys kykenee maksamaan. Kaupungin kohtuullisella vuokralla on ollut hyvä toimia, mutta nyt kulut uhkaavat karata täysin käsistä, Ruusumaa sanoo.
– Meillä on Hervannassa vahva asiakaskunta ja tahtotilamme on jatkaa toimintaa Hervannassa. Siksi teemme nyt ankarasti töitä, että löytäisimme sieltä tilan, joka sopii toimintaamme ja on vielä sen hintainen, että pystymme sen vuokraamaan.
Taitokeskuksen tilantarpeet ovat noin 250 neliötä. Tilaa tarvitaan kutomolle, käsityökursseille, keramiikkapajalle ja käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän opetukselle.
– Tietysti tarvitsemme myös normaalit työskentelytilat henkilöstölle, kuten toimiston ja sosiaalitilat.

bottom of page