top of page

Viidesluokkalaiset osoittivat mieltä koulutien turvallisuudesta

Voiko koululaisten joukkovoima auttaa muuttamaan koulutien turvallisemmaksi?

Kaukajärven koulun viertä kulkeva Juvankatu on vaaranpaikka lapsille. Oppilaat ovat huolissaan liikenneturvallisuudesta ja etenkin pienten esikoululaisten turvallisuudesta koulutiellään. Aktiiviset viidesluokkalaiset, luokanopettaja Timo Kosken oppilaat Kaukajärven koulusta aktivoituivat asian suhteen ja järjestivät mielenosoituksen turvallisemman koulutien puolesta.

Milla Zuev

1.11.2023

– Ajatus lähti siitä, kun viidennen luokan yhteiskuntaopissa on opetussuunnitelmaan kuuluva vaikuttamisen jakso. Tunnilla tuli puheeksi se, miten yksittäinen pieni ihminen voi vaikuttaa asioihin. Tulimme siihen tulokseen, että ei välttämättä yksin voikaan, mutta kun on takana hieman joukkovoimaa, voi omilla teoilla vaikutusta ollakin, Koski kertoo.

– Tästä tuli puheeksi mielenosoituksen järjestäminen. Kysyin luokaltani, mistä aiheesta he haluaisivat järjestää mielenosoituksen. Riku Keiski sanoi heti, että koulun viertä kulkeva autotie on todella vaarallinen. Minä sitten sanoin, että pidetään tästä aiheesta mielenosoitus. Oppilaat katsoivat hetken aikaa, että olenko aivan tosissani. Katsoimme poliisin sivuilta, mitä mielenosoituksen järjestämisestä sanotaan ja tästä lähdimme rakentamaan, Koski jatkaa.

Mielenosoituksen on tarkoitus olla lapsille esimerkki siitä, että vaikuttamismahdollisuuksia todella on, jos halutaan jonkin asian olevan paremmin. Oppilaat osallistuivat mielenosoitukseen innoissaan, ja myös heidän vanhemmiltaan tuli innostunutta palautetta mielenosoituksen järjestämisestä.

– Kyllähän tuo tie on aivan kauhun paikka. Olisi aika huikeaa, jos saisimme tällä pienellä teolla vaikutettua asiaan. Tämä on ennaltaehkäisevä toimi: emme halua, että kaupunki alkaa siinä vaiheessa parantaa tieturvallisuutta, kun jollekin oikeasti sattuu jotain. Näin se on yleensä mennyt, että sitten kun sattuu, tehdään, vaikka etukäteenkin voisi tehdä, Koski mainitsee.

Oppilaat, opettajat ja vanhemmat toivovat kaikkien kannalta, että kaupunki huomioisi oppilaiden mielipiteen tieturvallisuudesta. Tämä olisi kaikkien kannalta parempi.

– Tie on niin ruuhkainen ja aamuruuhkassa täällä kulkee lapsia pimeässä. Voitte vain kuvitella riskit, Koski jatkaa.

Idea oppilailta

Kosken mukaan Kaukajärven koulun viidesluokkalaiset ovat ihailtavan oma-aloitteisia oppilaita, joiden kanssa on mukavaa tehdä töitä. Ajatus mielenosoituksesta lähtikin oppilaista itsestään.

Riku Keiski, Helmi Reijonen ja Verner Vannes 5b-luokalta toivovat kaikki turvallisempaa koulutietä kaikille koulunsa koululaisille. Erityisen huolissaan he ovat kaikkein pienimmistä oppilaista.

– Toivomme turvallisempaa koulumatkaa. Ettei olisi vaarallista kävellä kouluun tien yli. Varsinkin pimeällä on tärkeää keskittyä ajamiseen, ettei tule mitään vahinkoa, Reijonen toivoo.

– Tuolla ylämäessähän talvella auto joutuu välillä ajamaan jopa jalkakäytävällä, ettei törmää toiseen autoon, Keiski mainitsee.

Oppilaat toivovat, että pormestari Kalervo Kummola kuulisi heidän mielenosoituksestaan ja huomioisi heidän toiveensa. Lisäksi oppilaat toivovat alueelle parempaa valaistusta, kolmenkympin nopeusrajoitusta, parempia liikennevaloja ja nopeuskameraa.

– Muutosten jälkeen koulutie olisi turvallinen, ja se olisi hienoa, oppilaat kommentoivat.

bottom of page