top of page

Viikonlopuksi on luvattu pakkasia – näin Tampereen Sähkölaitos varautuu, että lämpöä riittää

Pakkasten kiristyessä lämmöntuotanto joukuu kovemmalle. Kuva: Pekka Ohtokangas

Maailmanpoliittinen tilanne rajoittaa polttoaineiden saatavuutta, mikä näkyy etenkin sähkömarkkinoilla. Kaukolämpö sen sijaan tuotetaan paikallisesti, eikä se reagoi energiakriisiin yhtä voimakkaasti. Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut lämmityskauden pakkasjaksoihin.

HerSa

5.1.2023

Varautuminen on energiayhtiöiden normaalia toimintaa. Myös Tampereen Sähkölaitos varautuu joka vuosi tulevaan lämmityskauteen ja ennakoi mahdollisia epävarmuuksia.  

– Tilanne Tampereen Sähkölaitoksen alueella on edellisten talvien kaltainen. Nykyisen tiedon valossa lämpöä riittää talven kylmimmillekin päiville, Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo.

Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut talven pakkasjaksoihin pääosin tavallisin keinoin. Voimalaitoksissa käytettävä polttoainevalikoima on laaja, ja polttoaineita hankitaan useilta eri toimittajilta. Näin ollen haasteet tietyn polttoaineen saatavuudessa tai yhden toimittajan toimitusvarmuudessa eivät riskeeraa lämmöntuotantoa. Yritys on myös varautunut maakaasun saatavuushaasteisiin hankkimalla öljyä ja varmistamalla, että tuotantolaitoksissa on valmius toimia sen avulla.

– Tänä vuonna Venäjältä tuotava kaasu on poissa valikoimista, mutta korvaamme sen muilla polttoaineilla. Puupolttoaine meille tulee Pirkanmaalta ja lähialueelta kuten ennenkin, Laitinen sanoo. 

Lisää pelivaraa tuo kaukolämpöjärjestelmän joustavuus, sillä osa voimalaitosten tuottamasta sähköstä on mahdollista muuttaa lämmöksi. Tammikuussa valmistuu myös Lielahden sähkökattila, jonka avulla lämpöä voidaan tuottaa uusiutuvasta sähköstä silloin, kun sitä on paljon saatavilla.

Sähkökattila toimii kuten jättimäinen vedenkeitin: se tuottaa sähköstä lämpöä teollisen mittakaavan vesisäiliöön. Vesisäiliö toimii kuumavesivaraajana, josta johdetaan lämpöä kaukolämpöverkostoon lämmittämään kaukolämpökoteja ja -yrityksiä.

Lielahden sähkökattilaa hyödynnetään erityisesti talvipakkasilla korvaamaan fossiilisia polttoaineita silloin, kun uusiutuvaa sähköä on runsaasti saatavilla. Sähkökattilan rakennuspaikaksi valikoitui Lielahti, jotta sähkökattila parantaa läntisen Tampereen kaukolämmön toimitus- ja huoltovarmuutta kovilla pakkasilla.

Lämmön tuotantoyksiköt on hajautettu 

Tampereen Sähkölaitoksen voimalaitokset sekä lämpökeskukset sijaitsevat laajasti ympäri lämmön jakelualuetta eli Tamperetta, Pirkkalaa ja Ylöjärveä. Näin varmistetaan, etteivät tietyn alueen lämmöntuotanto ja lämmöntoimitus ole vain toisistaan riippuvaisia. Jos esimerkiksi Hervannan hakelämpölaitos vikaantuisi, alueelle on mahdollista toimittaa lämpöä toisesta tuotantoyksiköstä. Lämpöverkoston mahdolliset vauriot korjataan tyypillisesti muutamassa tunnissa.  

 – Olemme varautuneet laitosten vikatilanteisiin etukäteen muun muassa hankkimalla varaosia ja -laitteita. Lisäksi olemme vahvistaneet kunnossapidon sekä verkon korjauksen päivystysvalmiutta. Kovien pakkasten aikana voimme korottaa valmiustasoa entisestään.  

Viime talvena kaukolämmön kulutuspiikki oli joulukuussa 

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöjärjestelmä on mitoitettu alueen sääolosuhteisiin, eli laitteisto on suunniteltu toimimaan normaalisti jopa -29 asteen pakkasessa.Suunnittelu perustuu Ilmatieteen laitoksen asettamaan mitoituslämpötilaan, joka ohjaa kaikkia lämpötilasta riippuvien järjestelmien rakentamista.  

Viime talvena kylmin tuntilämpötila Tampereella oli -19,6 astetta, joka mitattiin 8.12.2021. Samalle päivälle osui odotetusti myös kaukolämmön kulutushuippu 737 MW. Tampereen Sähkölaitoksen huippukulutusteho on noin 900 MW.

Miten kaukolämpöä tuotetaan Tampereella?  

Tampereella kaukolämpöä ja sähköä tuotetaan yhteistuotantona Naistenlahden, Lielahden ja Tammervoiman voimalaitoksissa. 
Voimalaitosten lisäksi lämpöä tuotetaan lämpökeskuksissa, joita sijaitsee muun muassa Hervannassa, Hakametsässä ja Sarankulmassa.   
Tampereella kaukolämpönä hyödynnetään myös teollisuuden hukkalämpöä esimerkiksi Hatanpään Valtatie 30:ssä sijaitsevasta datasalista.

bottom of page