Voi, kinkun rasva vieköön!
Suomalaisen joulupöydän kunkku on kinkku. Valitettavasti kinkun rasva saattaa kerryttää vyötärönympärystä, mutta eniten se harmittaa viemärin tukkeena.
Jätehuollon ammattilaisilla on paljonkin sanottavaa kinkun rasvan loppusijoituspaikasta: jollei rasvaa viitsi käyttää kastikkeeseen, ei sitä pidä lorottaa viemäriin.
– Kinkun rasva on kuumana sulaa ja juoksevaa, se näyttää siltä, että sen voi kaataa viemäriin. Kinkun rasva kuitenkin jähmettyy jäähtyessään ja voi tukkia viemärin. Sitä ei pidä missään tapauksessa kaataa viemäriin, opastaa Pirkanmaan jätehuollon ympäristökouluttaja Päivi Koro.
Koron mukaan suomalaiset osaavat kyllä hyvin kierrättää ja lajitella, mutta pieni kertaus ei ole haitaksi. Ja aina tulee kuitenkin uutta väkeä, joilla on opittavaa ja tiedontarvetta.
Niin, kinkun rasvasta. Kerrostalon keittiöviemärilinja saattaa tukkeutua pitkältäkin matkalta. Putkien avaamiseen tarvitaan sitten ammattilaista. Pahimmillaan rasvatukos voi pakottaa jäteveden purkautumaan viemäristä paineella kiinteistön sisätiloihin ja aiheuttaa vesivahingon.
Eli rasvan täytyy ensin jäähtyä ja kovettua, sitten sen voi sitten kaapia astiasta ja laittaa biojätepussiin tai kääriä sanomalehtipaperiin ja viedä biojätesäiliöön. Jos ei malta odottaa sen jähmettymistä, rasvan voi kaataa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, sulkea sen teipillä ja viedä jäähtyneenä sekajätteeseen
Vaihtoehtoisesti kinkun- ja muut paistorasvat voi viedä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen. Niistä jalostetaan sitten uusiutuvaa dieseliä. Kaakkoisella alueella keräyspisteet ovat Turtolan K-Citymarketin ja K-Supermarket Kaukajärven pihassa.
Sirpa Koivu
22.12.2021
Joulun lajitteluvinkit ja kuusikeräys
Pakkaa biojätteet
• ruuantähteet
• kuihtuneet joulukukat ja paperiset lautasliinat
• teepussit ja kahvinsuodattimet
Kinkunrasva ei kuulu viemäriin
Jähmetä kinkunrasva ja lajittele se biojätteeseen tai kompostiin. Jos pihassasi ei ole biojäteastiaa tai kompostoria, voit kaataa kinkunrasvan esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, antaa sen hyytyä ja viedä tölkkeineen päivineen Kinkkutempun eli kinkunrasvan keräyksen vastaanottopisteisiin tai sekajäteastiaan. Sekajätteistä tehdään lämpöä ja sähköä Tammervoiman hyötyvoimalassa.
Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin, lahjapaperit sekajätteeseen
Litistä pakkaukset, niin jäteastiaan mahtuu enemmän. Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen. Jotta piha pysyy juhlakunnossa, voi pakkausroskat laittaa komeron nurkkaan odottelemaan arkea.
Lisää jouluisia vinkkejä
• Konvehtirasiat ja suklaakalenterit ovat kartonkipakkauksia, sisällä olevat muovikennot kuuluvat muovipakkausten jäteastiaan.
• Joulukortit lajitellaan paperinkeräykseen.
• Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen.
• Laita tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden alumiinikuoret metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen.
• Hajonneet jouluvalot lajitellaan sähkölaitteisiin.
Laita joulukuusi biojäteastian vierelle
Kun joulu on ohi, laita joulukuusi biojäteastian vierelle viimeistään 13.1.2022. Kuuset kerätään erillisellä kierroksella parin viikon sisään. Kuuset haketetaan ja hyödynnetään biolaitoksessa – älä siis pakkaa kuusta muovisäkkiin. Joulukuusista ei mene erillistä maksua, vaan kuusikeräys sisältyy biojäteastian tyhjennyshintaan.
Jos pihassasi ei ole biojäteastiaa, voit laittaa kuusen sekajäteastian viereen. Kuusi viedään sekajäteastian tyhjennyksen yhteydessä lisäjätteen hinnalla. Kuusen voi myös pilkkoa polttopuuksi.
Vuoreksessa useita kuusien keräyspaikkoja
Kuuset tulee viedä viimeistään 13.1.2022 keräyspaikkaan.
Kuusia kerätään putkikeräyspaikoilla:
Tervalepänpuisto/Pirttisuonkuja (KP B14)
Asuntamaanrinne (paperin ja kartongin yhteiskeräyspaikka, KP C19 )
Koukkurannan pientaloalue (KP E10)
Koukkuaurankatu 10 (KP E13)
Takamaanrinne 11 (F2)
Jälsikuja 2 (H6)
Tervaskatu 9 (H7)
Rautalepänkatu (H10)
Ukkospuunkatu (H11)
Konkelonkatu (H19)
Lauha-ahde (I2)
Hallinharjanne 4 (I13)
Muut kuusikeräyspaikat:
Kirjailijanpuiston eteläpää Virolaisen alueella
Pirttisuonrinne/Liikekeskus Klaava/ent. ekopiste