top of page

Vuoden taloyhtiöteko löytyi Hervannasta

Hervannan Muroleen kattoa koristavat nyt aurinkokennot. Kuvassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Veikko Lintu.

Hervannan Murole-taloyhtiössä kuultiin iloisia uutisia vuoden 2023 marraskuussa, kun Kiinteistöliitto Pirkanmaa Oy nimesi Hervannan Muroleen korjaushankkeen vuoden korjaushankkeeksi Pirkanmaalla.

Milla Zuev

15.5.2024

Toisen kerran ilouutisia saatiin Taloyhtiö2024-tapahtumassa Helsingissä, kun korjaushanke nimettiin vuoden taloyhtiöteoksi. Valtakunnallinen palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kilpailun järjestivät Suomen Kiinteistöliitto ry, Kiinteistömedia Oy ja Suomen Kiinteistölehti.

Energiatehokkuus parani

Hervannan Murole toteutti mittavan taloteknisen hankkeen, jossa uudistettiin monia asioita peruskorjaustoimenpiteiden lisäksi. Nykyään taloyhtiö tuottaa lämmitysenergiansa maalämmöllä, jota tehostaa poistoilman lämmöntalteenotto. Lisäksi taloyhtiö tuottaa omaa aurinkoenergiaa talon katolle tuoduilla aurinkopaneeleilla. Taloyhtiö on siis parantanut energiatehokkuusluokitustaan E:stä C:hen, mikä on mittava parannus.

Lisäksi yhtiö on parantanut esteettömyyttä uusimalla hissit ja järjestämällä niihin esteettömän kulun. Asumisviihtyvyyttä parantaa kiinteistöön rakennettu runkoverkko huoneistokohtaista viilennystä varten. Kesäaikaan viilennyksestä syntyvä lämpö hyödynnetään lämpimän käyttöveden tuottamiseen ja maapiirin lämmittämiseen. Korjausinvestointeihin haettiin ja saatiin energia-avustusta ja esteettämyysavustusta.
As Oy Hervannan Murole on vuonna 1974 valmistunut asuinkerrostalo, jonka asumisviihtyvyyttä ja talotekniikkaa tuotiin korjaushankkeessa vahvasti nykyaikaan.

Monia urakoitsijoita

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Veikko Lintu kertoo hankkeen menneen ylimääräisissä yhtiökokouksissa kohtuullisen helposti läpi, joten remontti oli toivottu asukkaiden keskuudessa. Lintu kertoo, että Tampereen Ammatti-Isännöinti eli Tamis ilmoitti alun perin isännöimänsä kohteen Pirkanmaan kiinteistöliiton kilpailuun, ja Pirkanmaalta heidät puolestaan ilmoitettiin valtakunnalliseen kisaan. Kaksi voittoa on siis jo hyppysissä.

– Täällä on tehty pääsääntöisesti putkistolinjasaneeraus, eli viemärit ja käyttövesilinjat on korjattu. Ensimmäisenä tehtiin lukituksen uusiminen, eli tänne tuli sähkölukot. Remontin aikana eri toimijoiden kulku oli helpompaa sähkölukkojen kanssa, Lintu kertoo.

Toimijoita olikin korjaushankkeessa useita: Kangasalan Putkilämpö teki putkiremontin, Helen eli Helsingin Energia aurinkokennot ja maalämmön, ja lisäksi taloyhtiöön tuli Otiksen esteettömät hissit. Yhteistyö urakoitsijoiden kanssa oli Linnun mukaan ongelmatonta.

Mahdollisuus maakylmään

Maakylmä tarkoittaa sitä, että kesäaikaan maaperästä otetaan viileää ja jäähdytetään tällä huoneistoja.

– Huoneistoihin tehtiin linjat valmiiksi ja asukkaat saivat ottaa maakylmän käyttöönsä halutessaan. Noin yksi kolmasosa otti viilennyksen, ja sen voi toki ottaa myös myöhemmin käyttöön, Lintu kertoo.

Lisäksi taloyhtiön jokaisella asukkaalla on mahdollisuus talon kellarissa sijaitsevaan kylmäkomeroon.

– Maalämmön vuoksi yleisiä tiloja jouduttiin muuttamaan, esimerkiksi pyörätelineitä on laitettu kahteen kerrokseen. Lisäksi häkkivarastot on uusittu. Myös valokuitu on tuotu huoneistoihin saakka. Teimme myös samalla syväkeräyksen jätteillekin, Lintu kertoo.

Lisäksi ikkunoihin tehtiin tuloilmaventtiilit.

Energia-avustus

Hankkeeseen haettiin ja saatiin energia-avustusta. Energia-avustusta on anottava.

– Kaikki jo tehdyt energiaremontit huomioidaan hakemuksessa. Täällä on jo uusittu katto aiemmin, ja lisäksi ikkunoihin on lisätty eristeitä ja ulko-ovet uusittu. Kaikki tämä huomioitiin energia-avustushakemuksessa, Lintu kertoo.

Tunnustuksista Lintu on hyvillään.

– Parempi tämä on, kuin että haukuttaisiin, Lintu naurahtaa.

bottom of page