top of page

Vuoden Yrittäjiä yhdistää yrittäjähenkisyys ja ahkeruus

Hervannan Vuoden Yrittäjä Tommi Pollari on koneistusalalla.

Hervannan, Kaukajärven, Nekalan-Koivistonkylän ja Sammon Vuoden Yrittäjät palkittiin yrittäjäjuhlassa juhlatalo Hovissa perjantaina 10.11. Vuoden Yrittäjät ovat kaikki eri toimialoilta ja ja eri tavoin menestyneitä, mutta heitä yhdistää rakkaus ja palo omaa työtään kohtaan.

Milla Zuev

22.11.2023

Hervannan Vuoden Yrittäjä Tommi Pollari

Koneistus Pollarin toimitusjohtaja Tommi Pollari kertoo hankkineensa ensimmäisen automaattisorvinsa noin 20 vuotta sitten, ja vähän ajan päästä tästä hän perusti oman yrityksen. Yrityksellä on tällä hetkellä kaksi toimipistettä – alihankintakoneistukseen keskittyvä toimipiste Hervannassa ja suurempi telanvalmistusyksikkö Sääksjärvellä.

– On aika hienoa tulla valituksi Hervannan Vuoden Yrittäjäksi, kun täällä on noin parikymmentä vuotta tehnyt töitä, Pollari sanoo.

Pollari suhtautuu työntekoon intohimoisesti.

– Se on vähän niin kuin että muut tekee mitä ne osaa, ja me tehdään, mitä halutaan. Meillä on täällä suunnittelupuoli, ja voimme tehdä vähän mitä tahansa. Kaveri tajusi tuossa, mitä me osaamme tehdä, niin teimme hänelle laivaan kolme höyrymoottoria, Pollari kertoo.

– Töitä teemme aivan laidasta laitaan. Postille olemme korjanneet esimerkiksi kirjekuoren avausautomaatin, mikä oli huvittavaa.

Yrittäjäksi ryhtyminen oli Pollarille luonnollista.

– Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten sieltä se lähti. Tuin Pohjanmaalta tänne töihin. Tein samaan aikaa töitä Hervannassa kahdella koneella ja toista työtä maatilalla. Minua kehotettiin täällä istumaan pihalla, kun tein työnantajan mielestä liikaa töitä. Eihän yrittäjälapsen suuhun sovi, että töihin tullaan vain aikaa tappamaan, Pollari muistelee.

Pollari onkin oppinut monia työelämässä hyödyllisiä taitoja jo maatilalta, kuten asennustaitoja. Lisäksi hän on ymmärtänyt, mistä raha ja hyvinvointi tulevat.

– Ulkomailta täytyy tulla rahaa Suomeen. Jos tilaamme töitä vain toisiltamme, raha ei lisäänny sillä sisäisellä kaupalla, vaan lopulta loppuu. Ulkomaankauppa on tärkeää. Hyvinvointia tulee, kun ulkopuolelta tulee rahaa.
Monet ovat Pollarin mukaan sanoneetkin odottaneensa jo muutaman vuoden, että hänet valittaisiin Hervannan Vuoden yrittäjäksi.

– Minä vain hoidan hommat. Aamulla vedän turvakengät jalkaan ja teen töitä aamusta iltaan. Kaiken aikaa on kehityttävä, Pollari päättää.

Kaukajärven Vuoden Yrittäjä Sari Piensalo

Kaukajärven Vuoden Yrittäjä Sari Piensalo on johtanut verhoiluyritys Pii-Kettilää Kaukajärvellä 11 vuoden ajan.

– Teemme huonekaluverhoilutöitä yksityisille asiakkaille ja yrityksille. Minulla on yrityksessäni yksi työntekijä tekemässä verhoilua, ja lisäksi mieheni tekee yrityksessä sisustusremontteja, Piensalo kertoo.
Piensalo kertoo olleensa aina yrittäjähenkinen.

– Olen aina halunnut tehdä asiat omalla tavallani. Yrittäjäksi lopulta päädyin tehdessäni verhoilijan perustutkintoa verhoomossa, jossa oli puhetta, että olisin jatkanut yrittäjänä siinä liikkeessä vanhan yrittäjän siirtyessä eläkkeelle. Emme päässeet aivan kaikista yksityiskohdista yhteisymmärrykseen, mutta itselläni oli kuitenkin vahva tunne siitä, että haluan oman verhoomon. Sitten perustin oman verhoomon, Piensalo selittää.

– Uskallan olla omannäköiseni värien kanssa. Myyn paljon värikkäitä verhoiluja. Teen hommat aina loppuun asti ja pidän kiinni siitä mitä on sovittu, jotta ihmisille jää hyviä muistijälkiä, joista he mainitsevat eteenpäinkin.

Piensalo ei osannut odottaa valintaa Kaukajärven Vuoden Yrittäjäksi.

– Oli aika uskomaton tunne, koska en ole ollut mitenkään kovin näkyvästi esillä, enkä ole ollut yritystoiminnassakaan kovin pitkään. On hienoa, että muistetaan, vaikka ajattelin, että pidemmän uran tehneitä löytyisi.

Nekalan-Koivistonkylän Vuoden Yrittäjä Ilkka Laurel

Rappaustekniikka Laurell Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Laurell on Nekalan-Koivistonkylän Vuoden Yrittäjä. Hänen yrityksensä tekee julkisivukorjauksia.

– Valinta Vuoden yrittäjäksi yllätti, mutta se on hieno kunnianosoitus, olen otettu siitä.
Laurell on alkanut yrittäjäksi 22-vuotiaana.

– Nuoruudessani hain moniin eri kouluihin, muun muassa kauppakouluihin. Pääsin rakennuslinjalle, mutta en pitänyt siitä. Pääsin kuitenkin kokeilemaan rappausta, ja se tuntui omalta jutulta.

– Urheilin nuorena paljon, ja urheilen edelleenkin. Urheilun kautta olen ehkä oppinut tekemään asioita kunnianhimoisesti ja viimeisen päälle. Se antoi hyvän alkusysäyksen myös yrittäjyyteen. Pitkäjänteisyys, omalla alalla pysyminen ja se, että koko ajan on halu kehittää itseään, on tärkeää.

Sammon Vuoden Yrittäjä Tuija Viitaniemi

Tuija Viitaniemi on aloittanut yrittäjänä jo vuonna 2000.

– Tuolloin aloin ensimmäistä kertaa yrittäjänä hoitaa muiden lapsia. Omat lapseni olivat pieniä ja halusin hoitaa heidät kotona. Toimin perhepäivähoitajana 14 vuoden ajan. Tein samaan aikaan muutakin yritystoimintaa, kuten ompelin lastenvaatteita, Viitaniemi kertoo.

Päiväkoti Oravametsä tuottaa yksityisiä varhaiskasvatuspalveluja Tampereella ja Kangasalla.
- On mukavaa saada tunnustusta yrittäjänä. En oikeastaan osannut odottaa valintaa – itse asiassa aviomieheni arvasi ensin, että minusta saatetaan tehdä Vuoden yrittäjää.

Viitaniemi arvelee, että hänen ideansa tarjota kodinomaista ja pienessä mittakaavassa tapahtuvaa varhaiskasvatusta on yrityksen menestyksen salaisuus.

– Perheet ovat tottuneet siihen, että asiat aina järjestellään. Perhepäivähoitajana sain tästä hyvää palautetta. Uusille työntekijöille kerron aina, että olemme asiakaspalvelupäiväkoti.

bottom of page