top of page

Vuoreksen sydän on Vuores-talo

Viljami Koivisto, Nooa Rantala ja Werner Nenonen viihtyvät Vuoreksen koulussa hyvin. Kuva: Suvi Roselli

Vuores tunnetaan yhtenä Tampereen uusimmista asuinalueista. Se on arkkitehtuuriltaan varsin moderni kaupunginosa, joka on kaiken aikaa kehittymässä.
Vuoreksen sydän on Vuores-talo. Sieltä löytyy ala- ja yläluokkien oppilaiden luokkatilat, Vuoreksen päiväkoti, esiopetustilat, hyvinvointineuvolan ja hammashoidon tilat, monitoimiaula suurine esiintymislavoineen, 1000 neliön liikuntahalli sekä erikoisluokkia.
Kun Vuoreksen koulu perustettiin vuonna 2013, siellä oli oppilaita vain 54. Nyt heitä on peräti 900. Koulu onkin saanut todistaa hiljaa sitä murrosta, joka Vuoreksessa on tapahtunut lähes kymmenen viime vuoden aikana, kun sen ympärille on rakennettu uutta asutusta, niin omakotitaloja, kerrostaloja kuin rivitalojakin.
– Vuoreksessa on totuttu siihen, että oppilaita tulee vähän väliä luokille lisää kesken lukuvuoden. Niinpä tänne on helppo tulla opiskelemaan, koulun rehtori Leena Kostiainen sanoo.
Rakennuksessa on viisi siipeä. Niistä kaksi valmistui vuonna 2013 ja loput vuonna 2019. Jokaisessa siivessä on oma uloskäynti.
– Näin koulurakennus pysyy rauhallisena ja vaikka täällä on paljon koululaisia, niin se ei tunnu siltä, kun kaikki ovat vähän niin kuin omassa osastossaan.

31.8.2022

Tulossa lähikirjasto

Tulevaisuudessa Vuores-talossa tulee toimimaan myös lähikirjasto. Sille on jo varattu tila ruokalan vieressä, mutta kaupungin sivistyspalveluilla ei ole ollut toistaiseksi vielä osoittaa työntekijää sinne. Kostainen toivoo, että kirjasto saadaan Vuores-talolle viimeistään lähivuosina.
Vuorekselle on leimallista myös ympäröivä luonto.
– Se on hieno juttu, että voimme hyödyntää sitä oppimisessa ja näin meillä on myös hiihto- ja ulkoilumaastot lähellä.
Seitsemännellä luokalla opiskeleva Nooa Rantala on viihtynyt Vuoreksen koulussa hyvin.
– Täällä on ollut ihan kivaa. Koska tämä on iso koulu, niin täällä on paljon tilaa, missä viettää aikaa, eivätkä käytävät ole ihan täynnä. Välillä pelaan välitunneilla pingistä, mutta yleensä tulen sohvien luokse juttelemaan kavereiden kanssa.
Niin ikään seitsemännellä luokalla opiskeleva Werner Nenonen on myös tykännyt Vuoreksen koulusta.
– Kyllä tämä on paras koulu, missä olen ollut. Täällä on hyvät arvot. Ne ovat kunnioitus, sinnikkyys ja ilo. Myös opettajat ovat mukavia ja ympäristö on siisti.

Vuoreksen Parkissa voi pelata tai ihan vain jutella

Koulunkäynnin ohella Vuores-talossa järjestetään paljon muutakin toimintaa. Tiistai-iltapäivisin siellä toimii Tampereen eteläisen seurakunnan järjestämä iltapäiväkerho Vuoreksen Parkki.
– Parkissa voi tehdä läksyjä. Täällä on myös pelejä, joita voi pelata tai täällä voi leikkiä tai vain jutella, nuorisotyönohjaaja Juho Suihkonen sanoo.
Lapsille tarjotaan siellä myös kevyt välipala. Se sisältää tavallisesti näkkileipää, hapankorppua, mehua ja keksin.
– Myös omia eväitä saa tuoda, kunhan ei tuo karkkipussia ja ala lällätellä sillä muille, Suihkonen selittää.
Vuoreksen parkissa käy enimmäkseen 2-5 -luokkalaisia oppilaita. Heitä on käynyt siellä keskimäärin yli 20, mutta parhaimmillaan jopa kolmisenkymmentä kerrallaan.
Suihkonen ei ole ollut juurikaan yhteydessä lasten vanhempiin, mutta lapsilta itseltään saatu palaute on ollut hyvää.
– Näin voisi ainakin päätellä siitä, että jos joskus Parkki joudutaan perumaan, niin saan koko loppuviikon vastailla oppilaille, että miksei sitä ole tällä viikolla järjestetty, Suihkonen sanoo.

Paljon toimintaa myös iltaisin

Vuores-talossa tapahtuu kaikenlaista myös iltaisin. Tiistaina siellä järjestetään Vuoreksen asukasyhdistyksen toimesta käsityökerho, jossa käy säännöllisesti kourallinen väkeä.
– Siellä on ompelukoneet ja saumurit käytössä. Niitä ei välttämättä löydy kotoa ja esimerkiksi verhokankaiden ompelu vaatii paljon tilaa. Siellä sitä riittää. Mukaan täytyy ottaa vain kaavat, kankaat ja resorit. Läsnä on useimmiten joku kokeneempi, joka osaa vähän neuvoa muita tarvittaessa, Vuoreksen asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Elisa Helava kertoo.
Perjantai-iltaisin Vuores-talolla on Vuoreksen asukasyhdistyksen liikuntavuoro.
– Siellä on silloin koulun sali käytössä ja myös liikuntavälineet. Sinne voi rakentaa vaikka temppuradan, jos haluaa tai pelata salibandya, lentopalloa tai koripalloa tai tehdä aerobista liikuntaa. Väki vaihtuu siellä aina jonkin verran joten jokaisella kerralla järjestetään aina senkertaisen porukan näköistä toimintaa, Helava sanoo.
Myös Ahjolan kansalaisopisto järjestää Vuores-talolla useita kursseja. Nyt alkavalla syyskaudella voi osallistua vaikka valokuvan ja kuvataiteen sekatekniikkatyöpajaan, jossa käsitellään valokuvia muun muassa värittämällä, maalaamalla ja kirjoen.
Ahjolan kurssilla voi myös kokeilla suositun islantilaisneuleen neulomista. Lisäksi kansalaisopisto järjestää Vuores-talolla puutyöpajan sekä joogaa ja pilatesia.
Vuores-talon tilat ovat seurojen, yhdistysten ja muiden yhteisöjen vuokrattavissa koulun aukioloaikojen ulkopuolella. Vuorot haetaan liikuntapalvelujen asiakaspalvelusta.
Kolmeen osaan jaettavassa liikuntahallissa voidaan järjestää viikonloppuisin turnauksia ja muita tapahtumia.
Vuores-talon lähellä metsässä on myös pieni kota, jota käyttää päivisin Vuoreksen metsäeskarit. Iltaisin siellä järjestää toimintaa Vuoreksen valloittajat -niminen partiolippukunta. Oikein huonolla ilmalla se toimii kuitenkin sisätiloissa.

bottom of page