top of page

Vuoreksessa odotetaan Klaavan laajentumista

Vuorekseen on jo jonkin aikaa odotettu isompaa ruokakauppaa. Toimialajohtaja Mirkka Saikanmäki Pirkanmaan Osuuskaupasta kertoo asian edistymisestä.

Satu Lepistö

16.6.2021

Vuorekseen on jo jonkin aikaa odotettu isompaa ruokakauppaa. Vuonna 2009 Pirkanmaan Osuuskauppa ja NCC voittivat Vuoreksen liikekorttelin tontinluovutuskilpailun tarjouksellaan Klaava. Tontille suunniteltiin lähiön monipuolinen liikekeskus, joka laajenisi Vuoreksen kasvaessa. Mutta miksi Vuorekseen ei ole vieläkään saatu suurempaa ruokakauppaa? Toimialajohtaja Mirkka Saikanmäen mukaan Pirkanmaan Osuuskaupassa odotetaan kovasti, että asiakkaille voitaisiin tarjota entistä laajempi ruokakauppa.
- Liikekeskuksen tontin pinta-ala on noin 6600 m2 ja rakennusoikeutta on 10000 m2. Tontti sijaitsee keskeisellä paikalla rajoittuen Vuoresaukioon ja Vuoreksen puistotiehen, Saikanmäki kertoo. – Klaava-keskus avautui heinäkuussa 2012 Vuoreksen asuntomessujen aikaan.
Nykyisen Klaavan pinta-ala on 1400 m2 ja siinä toimii 340 m2 kokoinen Sale- päivittäistavaramyymälä, parturi, seurakunta ja kaupungin päiväkoti. Yksi 80 m2:n kokoinen liiketila on ollut lähes koko ajan vapaana. Saikanmäki kertoo, että aika on ehtinyt ajaa alkuperäisten suunnitelmien ohi, joissa Vuorekseen suunniteltiin huomattavasti isompaa liikekeskusta. Nyt Pirkanmaan Osuuskauppa haluaisi edelleen laajentaa olemassa olevaa Klaavan liikekeskusta, mutta maltillisemmin kuin alkuperäisissä suunnitelmissa.
- Vuoden 2009 jälkeen on tapahtunut kaupan murros, joka on vaikuttanut siihen, ettei Klaava-keskuksen laajennukseen enää tule sijoittumaan erikoiskauppaa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Erikoiskauppa keskittyy nyt ja tulevaisuudessa verkon lisäksi kivijalan osalta suuriin keskuksiin. Nykyisin vuoreslaisten saavutettavissa on noin 10-20 minuutin matkan säteellä erikoistavaroiden osalta Pirkkalan, Kalevan ja Ideaparkin lisäksi Tampereen keskustan tarjonta, kuten Ratina, Koskikeskus ja Hämeenkadun erikoisliikkeet, Saikanmäki sanoo. – Perinteistä tavarakauppaa ovat tulleet korvaamaan myös second hand -tuotteet sekä vuokraus- ja lainauspalvelut.

Myös vertaiskauppa ja digiloikka syövät kauppojen osuutta

Saikanmäen mukaan digitaaliset palvelut ovat mahdollistaneet myös vertauskaupan nopean kasvun, joka sekin syö kaupan volyymia. Kaikki nämä kehityskulut ovat vaikuttaneet siihen, että kivijalkamyymälöiden määrä on vähentynyt trendinomaisesti jo koko 2010-luvun ajan. Toinen Saikanmäen mainitsema syy liittyy Vuoreksen väestökehitykseen.
- Viimeisen vuosikymmenen ajan Vuoreksen väestö on kehittynyt ennakoitua hitaammin, Saikanmäki sanoo. – Tammikuussa 2021 Vuoreksessa asui 6141 henkilöä. Viimeisimmän kaupungin tekemän arvion perusteella Vuoreksen väestömäärä olisi suurimmillaan vuonna 2028, jolloin sen arvioidaan olevan 12500 asukasta. Näin ollen kaupallisesti kestävä mitoutus Klaava-keskuksen tapaiselle lähipalvelukeskukselle olisi noin alle puolet alkuperäisestä suunnitelmasta.
Saikanmäen mukaan suunnitelmissa on, että S-marketin lisäksi rakennuksessa olisi laajennuksen jälkeen yli 1000 neliömetriä muille vuokrattavaa tilaa.
- Näemme Vuoreksen kehittyvänä asuinalueena ja olemme muun muassa kysyneet vuoreslaisilta, mitä palveluita he haluavat Klaavaan. Esimerkiksi ravintolatoiminnot ovat tässä yhteydessä olleet esillä, Saikanmäki sanoo.
Alkuperäisten suunnitelmien muutos odottaa vielä kaupungin lupaa.
- Meillä on hyvä puheyhteys kaupungin kanssa ja olemme menossa neuvottelemaan heidän kanssaan tilanteesta vielä kesäkuun aikana, Saikanmäki kertoo. – Klaavaan saadaan vielä varsin kattavat arjen asioinnin palvelut ja sinne voisi sijoittua S-marketin lisäksi esimerkiksi apteekki, kuntosali, muutama ravintola sekä palvelutoimintoja. Vielä kokonaisuudesta ei ole varmuutta, mutta työpöydällä on suunnitelmia. S-marketista haluamme Vuoreslaisten ykkösruokakaupan, jonka vuoksi Vuoreksesta ei tarvitse lähteä muualle ostoksille. Usein lähikeskukseen sijoittuu myös julkisia palveluja. Tahtotilamme ei ole viivästyksen myötä muuttunut. Me haluamme aloittaa Klaavan laajentamisen!

bottom of page