top of page

Vuores on taidekaupunginosa

Cityhirvi. Taiteilija Samuli Alonen, 2020, Takamaanrinne 4, As Oy Tampereen Vuoreksen Stara. Rakennusliike Tikirak Oy. Teos sijaitsee taloyhtiön pysäköintialueen vierellä.

Lähdepä Vuorekseen! Vuoreksen taidekaupunginosa on näkemisen arvoinen. Näyttävää taidetta on talojen julkisivuissa ja katujen varsilla. Taide tulee vastaan pihoilla, puistoissa, silloilla, liikenneväylillä ja aukioilla.

9.8.2023

Tampereen Vuoreksesta tuli virallisesti taidekaupunginosa 2014, jolloin se sai oman taideohjelmansa. Vuosittain sinne valmistuu useita julkisen taiteen teoksia.

Suurin osa Vuoreksen taiteesta on yksityisten rakennusliikkeiden tilaamaa, mutta joukossa on myös kaupungin omia rakennuksia, uusimpana Isokuusen koulu- ja päiväkoti vuodelta 2022.

Rakentajat valitsevat jo suunnitteluvaiheessa ammattikuvataitelijan toteuttamaan omaan rakennukseen tai sen pihalle soveltuvan taideteoksen. Tampereen kaupunki hankkii puolestaan taidetta julkisille paikoille, silloille ja aukioille.

Keväällä 2023 teoksia on kaikkiaan 81. Niistä 13 Isokuusessa, Koukkurannassa 10, Mäyränmäessä 12, Rimmissä 16, Virolaisessa 5, Vuoreskeskuksessa 26.

Taide tuo viihtyvyyttä

Julkinen taide on nykyään esimerkiksi rakennuksiin kiinteästi integroitua taidetta, seinämaalauksia, installaatioita tai väliaikaisia kaupunkitaidetapahtumia. Julkisen taiteen katsotaan kohentavan muun muassa viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Se myös edistää taiteilijoiden työllistymistä.

Taiteen prosenttiperiaatetta on noudatettu Tampereen kaupungissa vuodesta 1964 alkaen. Se tarkoittaa, että tietty prosenttiosuus rakentamisbudjetista käytetään taiteen hankintaan rakennuskohteessa. Yleensä taideprosentti on 0,5–2 prosenttia.

bottom of page