top of page

Yhteiskäyttöautolla säästää luontoa ja rahaa

Yhteiskäyttöauto sopii Tuomas Palosen elämäntilanteeseen.

Yhteiskäyttöauto on palvelu, jossa useampi ihminen käyttää samaa autoa. Yhteiskäyttöautopalveluita on useampia, mutta viisi vuotta liikennesuunnittelijana toiminut hervantalainen Tuomas Palonen on tehnyt kuukausisopimuksen OmaGo-nimisen yrityksen kanssa.

Milla Zuev

11.10.2023

– Yhteiskäyttöauto on mielestäni näppärä palvelu. Ei tarvitse omistaa autoa, jos sitä tarvitsee vain satunnaiseen käyttöön. Yhteiskäyttöautosopimus eroaa tavallisesta vuokra-autosta monella tavalla: esimerkiksi siten, että vuokra-auton käyttöönotto on yleensä raskaampi prosessi, Palonen selittää.

– Yhteiskäyttöauton käyttö on kevyttä ja helppoa: auto vain otetaan käyttöön ja palautetaan käytön jälkeen, Palonen jatkaa.

OmaGon käyttö sopii Palosen omaan tilanteeseen.

– Näiden palveluiden hinnat ja palvelumallit eroavat hieman toisistaan, mutta OmaGo on sopinut omiin tarpeisiini hyvin, Palonen jatkaa.

Huoletonta autoilua

Palonen päätyi ottamaan yhteiskäyttöauton käyttöön oman auton ostamisen sijaan sen huolettomuuden vuoksi.

– Vähäisellä käytöllä yhteiskäyttöauto tulee paljon halvemmaksi kuin oma auto, jonka pitäminen maksaa helposti useita satoja euroja kuukaudessa. Tällä sopimuksella pääsee suhteellisen helposti käyttämään autoa silloin kun sitä sattuu tarvitsemaan.

Autopaikan vuokraamisestakaan ei tarvitse huolehtia.

– Ei tarvitse murehtia autopaikan hankkimista oman asunnon läheisyydestä, Palonen kertoo.
Yhteiskäyttöauton käyttäjän ei tarvitse huolehtia myöskään esimerkiksi veroista, autohuolloista tai auton vakuutuksista.

– Kaikki autoilun kulut sisältyvät kuukausisopimukseen, Palonen lisää.

Säästää luontoa

Luonto kiittää yhteiskäyttöautoilusta.

– Jos useampi ihminen käyttäisi yhteiskäyttöautoa, pienentäisi jossain määrin luonnolle aiheutuvaa kuormitusta. Jos oma auto on aina käytettävissä, on helppoa tehdä kaikki matkat autolla. Kun käytössä on yhteiskäyttöauto, niin tulee harkittua tarkemmin, täytyykö matka taittaa juuri autolla, Palonen selittää.

Autolla tulee ajettua yksinkertaisesti vähemmän silloin kun käytössä on yhteiskäyttöauto. Auto on käytössä tällöin enemmän tarpeeseen kuin silloin, jos oma auto olisi jatkuvasti käytössä.

Yhteiskäyttöauto tulee myös pitkässä juoksussa halvemmaksi käyttäjälleen kuin oman auton käyttäminen.

– Autolla liikkuminen maksaa yllättävän paljon. Yhteiskäyttöauto tulee kuitenkin edullisemmaksi. Suosittelen yhteiskäyttöauton käyttöä oman tilanteen mukaan. Jokaisen kannattaa kuitenkin pohtia sitä, miten paljon autoa oikeasti käyttää ja miten suuri osa ajosta on oikeasti tarpeellista. Jos miettii ja tekee laskelmia, yhteiskäyttöauto voi olla omaa autoa toimivampi ratkaisu juuri itselle, Palonen päättää.

bottom of page