top of page

Ylitarjontaa ja kamala kysyntä – Asuntomarkkinoiden tola riippuu näkökulmasta

Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen myöhäistyi itse oman ensiasuntonsa sopimuksen allekirjoittamisesta. ”Kyllä pankkialan ammattilaisetkin jännittävän näitä tilanteita”, Haverinen myöntää. Kuva: Pekka Ohtokangas

Asuntomarkkinoilla on tulppa perheasuntojen kohdalla ja ylitarjontaa yksiöistä ja kaksioista. Juuri nyt on siis hyvä hetki harkita ensiasunnon ostoa, sillä valinnanvaraa riittää, eikä paniikkiratkaisuihin tarvitse ryhtyä.

Pekka Ohtokangas

15.2.2023

Uutisten mukaan asuntokaupalla menee hyvin tai huonosti. Kumpi se sitten on, riippuu mitä ostaa tai myy.
– Kaikki puhuvat totta, vain näkökulmat eroavat, Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen kertoo.
– Nyt on ylitarjontaa yksiöistä ja kaksioista ja toisaalta hirveä pula perheasunnoista.
Perheasuntojen suhteen asuntomarkkinoilla on Haverisen mukaan tulppa. Moni perheellinen haluaa muuttaa isompaan asuntoon, mutta ei laita omaa asuntoaan myyntiin, ennen kuin uusi on kiikarissa. Tämä toistuu hieman joka koon perheasuntojen kohdalla. Näin asunnot eivät liiku ja kysynnän paine vain kasvaa.
– Nyt on toisaalta ensiasunnon ostajalle todella hyvä sauma, jos haluaa kasvattaa asunnon kokoa rauhallisesti. Tässä tilanteessa ensiasunnon ostaja voi rauhassa katsoa rahoituksensa kuntoon ja harkita rauhassa.

Kaurapuurodieetti

Yksiöitä ja kaksioita rakennettiin sijoittaja-asunnoiksi valtava määrä taannoin. Koronan tehdessä etätöistä ja kotikonttoreista arkipäivää, monelle yksiö tai kaksio kävi nopeasti liian pieneksi. Nyt asuntosijoittajat saavat kokea Haverisen mukaan karvasta kalkkia: asunnot eivät mene kaupaksi ja yhtiövastikkeet nousevat.
– Asuntosijoittamisesta on annettu ruusuinen kuva, mutta kyllä ammattisijoittajat ovat turvanneet oman taloutensa. Hankalassa tilanteessa oma kulurakenne voi muuttua kertalaakista ja nyt mietityttääkin kuinka moni sijoitushuumassa ostanut asuntosijoittaja joutuu myymään nyt sijoituksensa, Haverinen pohtii.
Omistusasunnon hankinta taas on asia erikseen.
– Omistusasunnon oston aika on aina, sillä se ostetaan tarpeeseen.
Asunnonhankkimista harkitsevalle Haverinen kehottaa käymään ensitöikseen pankissa.
– Pankissa voidaan katsoa raamit lainalle. Laina pitää mitoittaa niin, että voi elääkin.
– Ei voi elää pelkällä kaurapuurodieetillä 25 vuotta!

Puskurivaraa on hyvä olla

Lainaa miettiessä tulee tarkkailla omaa talouttaan. Kuukauden tai parin ajan olisi hyvä kirjata ylös, mihin kaikkeen rahaa oikein menee.
– Meillä tuppaa olemaan turhan positiivinen kuva omista menoistamme. Pankkia ei tarvitse miellyttää, vaan annetaan mieluummin oikea kuva talouden tilasta.
Talouden mitoittamisessa on myös hyvä olla puskurivaraa jos ja kun korot nousevat tai elämä ottaa kolhua.
– Kun on puskurivaraa, pystyy hieman kiristämään vyötä ja kestää paremmin töyssyt.
Pankeilla on tarjolla erilaisia maksullisia lisävakuuksia, joilla voi päästä omistusasumiseen kiinni ja korkosuoja ja lainaturva, joilla suojata omaa talouttaan.
– Suomalaiset monesti rehvastelevat kiinteällä sähköllä ja auton kaskolla, mutta kun kyse on parinsadan tuhannen lainasta, yhtäkkiä ollaan vailla huoltoa huomisesta, Haverinen ihmettelee.

Munkkilatinaa

Lisävakuuksia haluavat pankki katsoo tiheämmällä seulalla. Asiakkaan lainanmaksukyky katsotaan ja peilataan hänen maksukäyttäytymistään.
– Kaikki mulle heti nyt -mentaliteetti on valloillaan, joten kulutusluotolla ostellaan aika huolettomasti asioita.
– On tärkeää, ettei ennen asuntolainan hakemista ole valmiiksi velkaannuttu kulutusluotoilla.
Haverinen alleviivaa, että pankki haluaa olla asiakkaan kumppani, joka haluaa auttaa.
– Jos huomaa velkojen karkaavan käsistä ennen kuin koko korttitalo sortuu, on pankin helpompi auttaa. Ei tietenkään ole helppoa myöntää mopon lähteneen käsistä.
Pankkialan ammattilaista eivät koroista ja kiemuroista tietämättömät asiakkaat haittaa, päinvastoin.
– Kädestä pidettävät asiakkaat ovat palkitsevia. Me pyrimme selittämään asiat suomeksi, mutta toki välillä mekin sorrumme puhumaan munkkilatinaa. Silloin saa rohkeasti sanoa, että minä en nyt ymmärrä, voitko selittää, Haverinen sanoo.

Normaaleja, hyviä alueita

Kaakkois-Tampere on täynnä erilaisia alueita. Vuores on uusi ja dynaaminen, Hervanta täyttää viisikymmentä ja Kaukajärvellä on asuttu jo vuosisatoja.
– Asuntomarkkinoiden näkökulmasta nämä ovat normaaleja, hyvän asuntokaupan alueita: Yksiöt ja kaksiot eivät tällä hetkellä liiku ja perheasuntoja kaivataan myyntiin. Nämä ovat alueina sellaisia, että mielellään rahoitetaan näiltä alueilta.
– Hervannassa tosin on vanhaa asuntokantaa, joten ostajan kannattaa ottaa selvää talon tai taloyhtiön peruskorjaustarpeet.
Myös asunto-osakeyhtiöitä, jotka ovat selkeästi sijoituskohteita täynnä kannattaa Haverisen mukaan harkita varauksella. Yhtiövastikkeiden ja korkojen karatessa voi yksittäinen sijoittaja pistää koko taloyhtiön koville, jos sijoittaja ei pysty maksamaan hoito- ja rahoitusvastikkeita.
– Pyytäkää välittäjältä osakeluettelo. Yksittäisiä sijoittajia ei kannata säikähtää, mutta jos yhdellä on omistuksessa useampia, niin tämän maksukyky sanelee aika paljon taloyhtiön tulevaisuutta.

bottom of page