YSTI ry auttaa selviytymään yhdessä
YSTI ry:n henkilökuntaa oikealta vasemmalle: Riitta Kraatila, Tiina Virnes, Tanja Juvani, Pia Tauru ja Minna Saarela.
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry on täyttänyt 30 vuotta vuonna 2020. Korona-ajan vuoksi yhdistyksen vuosipäivää ei tuolloin juhlittu, mutta Verkon vapaaehtoistoiminnan 30-vuotisjuhlista tulee viimein totta elokuun lopussa Muusan aukiolla.
Milla Zuev
16.8.2023
YSTI ry:ssä toimii kolme itsenäistä yksikköä: Toimela, joka tarjoaa matalan kynnyksen vapaa-ajanviettopaikan kouluikäisille, Täky, joka järjestää päihteetöntä vapaa-ajantoimintaa iltapainotteisesti aikuisille ja Verkko, joka tarjoaa vapaaehtoisapua ikäihmisille ja vammaisille henkilöille. Kaikki YSTI ry:n järjestämä toiminta on ilmaista.
Verkon johdossa on vuodesta 2001 toiminut Riitta Kraatila, joka toimii myös yhdistyksen toiminnanjohtajana.
– Verkon toiminta perustuu kertaluontoisen avun malliin. Asiakas voi olla listoillamme vuosikausia, mutta hänen luonaan käyvä vapaaehtoinen vaihtuu viikoittain. Tällöin ei pääse syntymään riippuvuussuhdetta – esimerkiksi tukihenkilötoiminnassa saatat olla jatkuvasti yhdelle henkilölle se tuki ja turva, Kraatila kuvailee yhdistyksen toimintamallia.
Verkon asiakkaille järjestetään naapuriavun kaltaista apua – ammattimainen apu on asia erikseen. Apu saattaa olla esimerkiksi asiakkaan kanssa ulkoilua, pankkiasiointia tai kaupassa käyntiä – mitä tahansa arjen asioita, joihin kuka tahansa voi apua tarvita. Lisäksi Verkko järjestää asiakaskahviloita sekä vapaaehtoisille vertais- ja harrastusryhmiä sekä ohjaa omaishoitajaryhmää.
Vapaaehtoiset elintärkeitä
Kraatilan mukaan vapaaehtoistoiminta yhdistyksessä antaa aina vapaaehtoiselle enemmän kuin ottaa. Tämä on vapaaehtoisten antama palaute. Viime vuonna vapaaehtoisia oli kirjoilla 115, ja heitä saadaan jatkuvasti lisää.
– Meidän toiminnassamme niin asiakkaamme kuin vapaaehtoisemmekin tutustuvat todella moneen hervantalaiseen ihmiseen. Näin on hyvä asia, että vapaaehtoinen vaihtuu aina sen mukaan, kuka aikataulunsa puitteissa pääsee lähtemään asiakkaalle niin sanotuksi keikkakaveriksi. Monesti sanotaan, että kun muuttaa Hervantaan, paras tapa tutustua omaan alueeseen on tulla meille vapaaehtoiseksi, Kraatila kuvailee.
– Meiltä vapaaehtoinen saa paljon uusia tuttavia, uuden ihanan yhteisön ja mielekkään harrastuksen. Tämä on tapa, jolla vapaaehtoset kuvailevat toiminnassamme mukana oloa, Kraatila lisää.
YSTI ry:n vapaaehtoiset sitoutuvatkin toimintaan mukaan pitkäksi aikaa. Monesti vapaaehtoistyösuhde päättyy vain silloin, kun elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia, jotka eivät sitä enää salli. Mukana onkin melko paljon jo 80 vuotta täyttäneitä vapaaehtoisia, jotka ovat olleet mukana todella pitkän ajan.
– Viime vuonna olin vapaaehtoisillemme järjestetyissä juhlissa ja tapasin vapaaehtoisia, jotka olivat olleet mukana 25 vuotta. Jokin tässä vain pitää kiinni, Kraatila mainitsee.
Omaisten tai kotihoidon kautta
Verkko tekee kotihoidon kanssa tiivistä yhteistyötä. Pitkään matkassa mukana ollut Kraatila kuvailee asiakkaiden tarvitsevan paljon enemmän tukea kuin aiemmin.
– Asiakkaamme ovat heikommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Meidän vapaaehtoistemme toiminta mahdollistaa esimerkiksi sen, että asiakas pääsee sen kerran viikossa ulos. Hän ei välttämättä kykene avaamaan ovea, saati huolehtimaan itsenäisesti pankkiasioinnista tai lääkärikäynnistä.
Usein asiakkaaksi hakeudutaan kotihoidon, sairaalajakson tai omaisten kautta.
– Olemme myös Hervannan palveluoppaassa, joten ihminen voi itsekin hakeutua meille. Yleisintä kuitenkin on, että apua hakevat omaiset tai kotihoito. Esimerkiksi sairaalakin kysyy apua kuntoutumisen tueksi sairaalajakson jälkeen, Kraatila kertoo.
Miten vapaaehtoiseksi?
Yleisin tapa hakeutua vapaaehtoiseksi on se, että ystävä toimii jo vapaaehtoisena. Lisäksi internetin yhteisöjen kautta moni löytää YSTI ry:n.
– Meillä on myös paljon opiskelijoita. Esimerkiksi yliopistolla on syksyisin kurssi, jolla voi tulla meille Verkkoon, Toimelaan tai Täkyyn vapaaehtoiseksi ja saada tästä myös opintopisteitä. Monet jäävätkin vapaaehtoisiksi tai tulevat jossakin vaiheissa sijaisiksi, Kraatila kertoo.
Vapaaehtoistoiminta laajenee Kraatilan mukaan jatkuvasti suuntaan, jossa siltä odotetaan pystymistä entistä moninaisempiin tehtäviin.
– Esimerkiksi kaupunki toivoo, että vapaaehtoisia olisi mukana monenlaisessa toiminnassa, mutta eteen tulee rahoitus. Mikään vapaaehtoistoiminta ei jatku ilman rakenteita, tiloja, rahaa ja resursseja henkilökunnan ja vapaaehtoisten koulutukseen.
Tällä hetkellä Verkolla on kolme työntekijää: vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit Tiina Virnes ja Minna Naukkarinen sekä yhteisökoordinaattori Tanja Juvani.
Tulevia juhlia Kraatila odottaa hyvillä mielin.
– On hienoa, että olemme edelleen näin elinvoimaisia ja positiivisesti tulevaisuuteen katsovia. Erityisen iloinen ja ylpeä olen siitä, miten työntekijämme, vapaaehtoisemme ja asiakkaamme sitoutuvat meihin, Kraatila päättä, ja kutsuu kaikki hervantalaiset mukaan juhlimaan niin Verkkoa kuin 50-vuotiasta Hervantaakin.